Με έμπνευση τη λίμνη

ΚΑΝΕΙ όλη την ερευνητική δουλειά και το γράψιμο στο σπίτι. Πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας μόνον όταν είναι να κάνει μάθημα ή να συναντήσει κάποιους ενδιαφέροντες συναδέλφους του. Το σπίτι όμως βρίσκεται στις όχθες μιας τεχνητής λίμνης και η θέα προφανώς είναι από αυτές που βοηθούν τις ιδέες να έρχονται πιο εύκολα. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης λοιπόν ίσως να δόθηκε από τον συγγραφέα και ο τίτλος «Λιμναίες απόψεις» στη συλλογή αυτή των 25 δοκιμίων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2002-2008.

ΚΑΝΕΙ όλη την ερευνητική δουλειά και το γράψιμο στο σπίτι. Πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας μόνον όταν είναι να κάνει μάθημα ή να συναντήσει κάποιους ενδιαφέροντες συναδέλφους του. Το σπίτι όμως βρίσκεται στις όχθες μιας τεχνητής λίμνης και η θέα προφανώς είναι από αυτές που βοηθούν τις ιδέες να έρχονται πιο εύκολα. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης λοιπόν ίσως να δόθηκε από τον συγγραφέα και ο τίτλος «Λιμναίες απόψεις» στη συλλογή αυτή των 25 δοκιμίων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2002-2008. «Το γραφείο μου αντικρίζει τη λίμνη Οστιν και έχω μια τηλεοπτική συσκευή αναμμένη πάντα, βλέπω παλιές ταινίες, τη λίμνη, και μένω έτσι καθισμένος ώσπου να μου έρθει κάτι αξιόλογο να κάνω». Ετσι εργάζεται ο Στίβεν Γουάινμπεργκ, 77 ετών σήμερα, εβραϊκής καταγωγής, παγκοσμίου φήμης σήμερα θεωρητικός φυσικός, που τιμήθηκε το 1979 με το βραβείο Νομπέλ, μαζί με άλλους για τη συμβολή του στην απόδειξη ότι οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις και αυτές που είναι υπεύθυνες για τη ραδιενεργό διάσπαση των ατόμων είναι σε τελευταία ανάλυση ίδιες. Σήμερα είναι ηγετική φυσιογνωμία ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να αποδείξουν ότι για όλες τις γνωστές δυνάμεις, ακόμη και για τη βαρύτητα, ισχύει ότι έχουν κοινό υπόβαθρο.

Είναι μεγάλο το φάσμα των δοκιμίων που συγκροτούν το βιβλίο, ενώ έχει αφαιρέσει εντελώς τους τύπους και τις εξισώσεις που θα μπορούσαν να τρομάξουν τον μέσο αναγνώστη. Από στρατιωτική τεχνολογία με ρίζες στους σιδερόφρακτους ιππότες ως το πρόβλημα αν το Διάστημα πρέπει να το εξερευνούν άνθρωποι ή ρομπότ. Από το πού ενδεχομένως έσφαλε ο Αϊνστάιν ως τη σφοδρή και αναμενόμενη επίθεση

Με εφαλτήριο τη λίμνη της γειτονιάς του, ο νομπελίστας Στίβεν Γουάινμπεργκ επιχειρεί «βουτιά» στο Σύμπαν

κατά των θρησκειών. Οι απόψεις του δεν περιέχουν στοιχεία που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας αλλά το να εκφέρονται και από κάποιον όπως ο Γουάινμπεργκ τους δίνει άλλο κύρος. Επίσης είναι άλλο πράγμα να μιλήσει ένας πολιτικός για τις πυρηνικές κεφαλές και άλλο ένας τεχνοκράτης όπως ο Γουάινμπεργκ. Και να σου αποδείξει ότι τα πολλά πυρηνικά όπλα δεν θα φέρουν (φυσικά) την ειρήνη στον κόσμο αλλά ακόμη πιο ανεδαφικό είναι να πιστεύουμε ότι το να συσσωρεύσει ένα κράτος όσο μπορεί περισσότερα αντιβαλλιστικά βλήματα είναι λύση. Αφού εύκολα, όπως γράφει, μπορούν να εξαπατηθούν από τον εχθρό ενώ είμαστε ήσυχοι ότι θα… καθαρίσουν για λογαριασμό μας.

Για εμένα το πιο ενδιαφέρον άρθρο είναι αυτό όπου τα βάζει με τον Στέφεν Βόλφραμ, τον άνθρωπο που επινόησε τη Μathematica αλλά και τον θεωρητικό της ιδέας ότι το Σύμπαν είναι ένας τεράστιος ψηφιακός υπολογιστής. Θεωρεί ότι η ιδέα αυτή είναι λανθασμένη και κατέληξαν στην υπόθεση περί κομπιούτερ επειδή απλά αυτό ξέρουν καλύτερα από όλα τα άλλα. Με το ίδιο πνεύμα, όπως λέει, «που ένας μαραγκός φαντάζεται ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από ξύλο». Ανθρωποι όπως ο Γουάινμπεργκ με τις εμπειρίες και την ηλικία τους δεν αλλάζουν εύκολα ιδέες και αυτό αποδεικνύεται από τις τελευταίες σελίδες όπου εκφράζεται και για τη διένεξη Ισραήλ – Παλαιστίνης. Εχει όμως τεράστιες γνώσεις και από αυτές ο αναγνώστης, με κριτικό διάβασμα, επωφελείται έστω και αν το προηγούμενο βιβλίο του (Facing Up) ήταν καλύτερο.

algaldadas@yahoo.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk