Έντονες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στην πρωτεύουσα Κίνγκστον στη Τζαμάικα, ανάμεσα σε αστυνομικούς και ένοπλες συμμορίες που προσπαθούν να αποτρέψουν τη σύλληψη βαρόνου ναρκωτικών. Με «σκληρή απάντηση» προειδοποιεί ο πρωθυπουργός.

Οι αρχές της Τζαμάικα κήρυξαν περιοχές της πρωτεύουσας Κίνγκστον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τις ανταλλαγές πυρών έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον ένας πολίτης και δύο αστυνομικοί, ενώ αστυνομικά τμήματα έχουν δεχθεί επιθέσεις συμμοριών.

Οι Αρχές της Τζαμάικα ανακοίνωσαν πως επιχειρούν να απομακρύνουν τα γυναικόπαιδα από προάστιο του Κίνγκστον, όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις.

Την ώρα που η ένταση κορυφώνεται, η αστυνομία τόνισε πως «όλοι οι έντιμοι και νομοταγείς πολίτες εκλήθησαν να εγκαταλείψουν τα προάστια Τίβολι Γκάρντενς και Ντένχαμ Τάουν, όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις».

Οι κάτοικοι οδηγούνται σε λεωφορεία, τα οποία τους μεταφέρουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι έχουν τηλεφωνήσει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς υποστηρίζοντας πως φοβούνται για τη ζωή τους και πως δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη που σημειώνονται οι συγκρούσεις.

Η αστυνομία τόνισε σε ανακοινωθέν της πως «πολλά μέλη διαφόρων συμμοριών από όλη τη νήσο έχουν ενωθεί με τα εγκληματικά στοιχεία στο Τίβολι Γκάρντενς» για να υπερασπισθούν τον Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα συλλάβουν τον Κ.Κόουκ, προκειμένου να εκδοθεί αυτός στις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές πως τα εγκληματικά αυτά στοιχεία είναι αποφασισμένα να πραγματοποιήσουν συντονισμένες επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας» προσθέτει η αστυνομία, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα απαντήσει σκληρά.

Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Μπρους Γκόλντινγκ απείλησε με σκληρή απάντηση τις συμμορίες ναρκωτικών που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην αστυνομία και όρθωσαν οδοφράγματα στο Κίνγκστον για να εμποδίσουν τη σύλληψη του Κόουκ, τονίζοντας πως «δεν θα τους επιτραπεί να θριαμβεύσουν».

Πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις αποτελούν «συντονισμένη επίθεση στην εξουσία του κράτους».

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί» δήλωσε.