Μεγαλύτερη απειλή για το κλίμα το μεθάνιο

Tη στιγμή που στην Κοπεγχάγη η ανθρωπότητα θα συζητήσει για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και για τα νέα μέτρα και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, η ΝΑSΑ αναφέρει ότι στις όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η δράση του μεθανίου, η οποία είναι εξαιρετικά βλαβερή για την ατμόσφαιρα. Ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της ΝΑSΑ διαπίστωσαν ότι η επίπτωση του μεθανίου στην άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι περίπου κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούνταν με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Tη στιγμή που στην Κοπεγχάγη η ανθρωπότητα θα συζητήσει για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και για τα νέα μέτρα και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, η ΝΑSΑ αναφέρει ότι στις όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η δράση του μεθανίου, η οποία είναι εξαιρετικά βλαβερή για την ατμόσφαιρα. Ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της ΝΑSΑ διαπίστωσαν ότι η επίπτωση του μεθανίου στην άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι περίπου κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούνταν με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ένας τόνος μεθανίου έχει 33 φορές μεγαλύτερη επίπτωση στο κλίμα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα (σε μια χρονική περίοδο 100 ετών) και όχι 25 φορές μεγαλύτερη- όπως ήταν ως τώρα η επιστημονική εκτίμηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προηγούμενες εκτιμήσεις δεν λάμβαναν υπόψη τους τις αλληλεπιδράσεις του μεθανίου με τα αερομεταφερόμενα σωματίδια. «Καθώς το μεθάνιο διασπάται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, τα οφέλη από τον περιορισμό του μεθανίου θα είναι επίσης ταχύτερα σε σχέση με τη μείωση του διοξειδίου, που θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Αν συνεπώς πρόκειται να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των θερμοκρασιών του πλανήτη, η σύνοδος της Κοπεγχάγης πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του μεθανίου, καθώς και του μονοξειδίου του άνθρακα» δηλώνει ο Ντρου Σίντελ , επικεφαλής της έρευνας. Οι εκπομπές μεθανίου προέρχονται κυρίως από χωματερές, καύση ορυκτών καυσίμων, από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Επίσης μεθάνιο υπάρχει εγκλωβισμένο κάτω από μόνιμα στρώματα πάγου, όπως για παράδειγμα στη Σιβηρία, τα οποία λιώνουν με ταχείς ρυθμούς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν συνεχιστεί το λιώσιμο των μόνιμων πάγων στη Σιβηρία, θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα δισεκατομμύρια τόνοι μεθανίου. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα του μεθανίου κάτω από τη Σιβηρία είναι μεγαλύτερη από τη συνολική ποσότητα αποθεμάτων άνθρακα στον κόσμο.

© Τhe Τimes, 2009

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk