Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών της JΡ Μorgan (ισχυρότερη τράπεζα των ΗΠΑ) επανέφερε την αισιοδοξία στα χρηματιστήρια σε μια στιγμή που οι επενδυτές αναζητούσαν κάποια πειστικότερη αφορμή για τη συνέχιση του επτάμηνου ράλι. Η εξέλιξη αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει ευφορία στα χρηματιστήρια και να ωθήσει πολλούς διεθνείς δείκτες στην ανανέωση των υψηλών 12μήνου. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αξιοποίησε στο έπακρο τις ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες και με ένα ισχυρό ανοδικό άλμα εκπλήρωσε και την ανάκτηση των 2.

Η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών της JΡ Μorgan (ισχυρότερη τράπεζα των ΗΠΑ) επανέφερε την αισιοδοξία στα χρηματιστήρια σε μια στιγμή που οι επενδυτές αναζητούσαν κάποια πειστικότερη αφορμή για τη συνέχιση του επτάμηνου ράλι.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αρκετή για να προκαλέσει ευφορία στα χρηματιστήρια και να ωθήσει πολλούς διεθνείς δείκτες στην ανανέωση των υψηλών 12μήνου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αξιοποίησε στο έπακρο τις ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες και με ένα ισχυρό ανοδικό άλμα εκπλήρωσε και την ανάκτηση των 2.900 μονάδων φέρνοντας πιο κοντά τις 3.000 μονάδες, στις οποίες είχε κλείσει για τελευταία φορά στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008.

Αναλυτικά ο γενικός δείκτης κορύφωσε την άνοδό του στις 2.908 μονάδες και τερμάτισε λίγο αργότερα στις 2.896,91

μονάδες με σημαντικά κέρδη 3,17%. Σε μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύθηκε ο δείκτης FΤSΕ20 καθώς έκλεισε με άνοδο 3,69% αντλώντας ισχύ από το ανοδικό άλμα των τραπεζών, ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,76%.

Η ανανέωση της ανοδικής δυναμικής της αγοράς ανέβασε και την ταχύτητα ροής των κεφαλαίων σε αυτήν, με αποτέλεσμα την αισθητή ενίσχυση του τζίρου στα 437,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 27,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Η σχέση ανοδικών/ καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στη βέλτιστη αναλογία (6/1) κατά το κλείσιμο: 181 μετοχές ενισχύθηκαν, 34 υποχώρησαν και 106 παρέμειναν αμετάβλητες.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Τις ζημιές ενός έτους έχει ήδη καλύψει το κορυφαίο blue chip επανακτώντας τα 28 ευρώ, τα οποία είχε απολέσει στις 26 Σεπτεμβρίου 2008. Παράλληλα η συνεχής άνοδος της τιμής της από τα 26,80 συνέβαλε στην επιτάχυνση των ανοδικών ρυθμών της αγοράς, ενώ η ίδια μετοχή έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας, στα 27,75 ευρώ, με υπεραπόδοση 5,03%. * Μarfin ΡΒ: Το προηγούμενο υψηλό των 3,40 ευρώ της 14ης Οκτωβρίου 2008 προσέγγισε η μετοχή με αυξημένη δυναμική που την ώθησε στα 3,38 ευρώ, προτού κλείσει ενισχυμένη κατά 4,33% στα 3,37 ευρώ.

* ΕΥΔΑΠ: Την προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ ότι θα παγώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για ένα έτος επικαλέστηκε η ΗSΒC για να μειώσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 5,4 ευρώ, από 6,1 ευρώ προγενέστερα. Αντίθετα η Citigroup δεν διακρίνει πολιτικό ρίσκο για τη μετοχή και αναμένει την τοποθέτηση της νέας διοίκησης για να διατυπώσει τις εκτιμήσεις της. Με το προηγούμενο υψηλό στα 7,40 ευρώ της 11ης Ιουνίου, η μετοχή κατέγραψε τοπικό υψηλό τη Δευτέρα στα 6,65 ευρώ ενδοσυνεδριακά και χθες έκλεισε στα 6,19 ευρώ με άνοδο 0,98%.

* ΤΤ- ΑΤΕ Βank: Οι μετοχές αντέδρασαν στις προχθεσινές πιέσεις και παρά την επίσημη διάψευση των σεναρίων από την κυβέρνηση, ανέκτησαν μέρος της δυναμικής τους και έκλεισαν με κέρδη 3,77% και 6,47% αντίστοιχα.

* Τράπεζα Κύπρου: Με τζίρο-ρεκόρ ύψους 40,8 εκατ. ευρώ που την έφερε στη δεύτερη θέση μετά την Εθνική Τράπεζα, η μετοχή συνέχισε να ενισχύει τα κέρδη της. Πρόσθεσε 5,97% στην αξία της στο κλείσιμο των 6,14 ευρώ και ανέβασε ταυτόχρονα τη συνολική απόδοσή της στο 13,49% κατά το τελευταίο τριήμερο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk