Εντός Ιανουαρίου ή το αργότερο εντός Φεβρουαρίου τοποθετείται η εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ νέου γενικού γραμματέα του κόμματος, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Δημήτρη Χριστόφια, που παρέμεινε στο πηδάλιο του ΑΚΕΛ για 20 χρόνια.

Ο διάδοχος του κ. Χριστόφια θα εκλεγεί για το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία λήγει κανονικά το 2011 με το επόμενο συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Χριστόφιας εξελέγη για πρώτη φορά γγ το 1988, μετά το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου.

Ήδη στο ΑΚΕΛ έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο κόμμα και τη διαδοχή του χαρισματικού, όπως υποστηρίζεται, Δ.Χριστόφια, ο οποίος κατάφερε, παρά την εσωκομματική κρίση του 1987-88, να ανακτήσει τη δύναμη του ΑΚΕΛ από τις βουλευτικές εκλογές του 1985, να διατηρήσει, με εξαίρεση τις ευρωεκλογές του 2005, το κόμμα ως πρώτη πολιτική δύναμη της Κύπρου και να αναδειχθεί ο ίδιος τον περασμένο Φεβρουάριο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήταν η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Κύπρου, που το ΑΚΕΛ διεκδίκησε αυτόνομα τις προεδρικές εκλογές και τις κέρδισε με υποψήφιο τον Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο πιθανοί διάδοχοι του κ. Χριστόφια φέρονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης και ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Αντρος Κυπριανού. Αλλα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή Χριστόφια είναι του υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη και του γγ της ΕΔΟΝ Σωτήρη Λουκαΐδη.

Πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και την έκπληξη και αναφέρουν το όνομα του 55χρονου Γιαννάκη Κολοκασίδη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας του ΑΚΕΛ και στελέχους «χαμηλών τόνων».