Ελπίδα για πρόληψη των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού δίνει στις γυναίκες μια νέα διαγνωστική μέθοδος η οποία εντοπίζει εγκαίρως στο αίμα αν κυκλοφορούν τα καρκινικά κύτταρα προτού αυτά δώσουν μια νέα μετάσταση.

Η καινούργια πολλά υποσχόμενη τεχνική θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια διημερίδας που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα και διοργανώνεται από τη Μονάδα Παθολογίας- Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας Γυναικολογικού Καρκίνου του Γενικού Νοσοκομείου- Μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου»που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του παθολόγου-ογκολόγου κ. Ν.Μαλάμου.

Οπως ανέφερε ο κ. Μαλάμος μιλώντας στο «Βήμα», ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αποδειχθεί άκρως «ύπουλος» εχθρός δίνοντας μικρομεταστάσεις μέσω «διαρροής» των καρκινικών κυττάρων από τον πρωτοπαθή όγκο και μεταφοράς τους στον υπόλοιπο οργανισμό. Η μεταφορά αυτή γίνεται μέσω τριών οδών: του μυελού των οστών, της λεμφικής οδού ή του περιφερικού αίματος και οι μικρομεταστάσεις δεν είναι ορατές με απεικονιστικές μεθόδους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» πιστεύουν όμως ότι βρήκαν τη λύση στο να βάλουν ένα «φρένο» στην ξέφρενη πορεία του καρκίνου του μαστού στον οργανισμό. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι ειδικοί μελετούν γυναίκες με καρκίνο του μαστού και έχουν επιτύχει να ανιχνεύσουν καρκινικά κύτταρα στο αίμα τους μέσω του προσδιορισμού μιας πρωτεΐνης, της κυτταροκερατίνης-19 (CΚ-19). Σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, «με βάση αυτό το “όπλο” μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας έναν πολύ καλό προγνωστικό δείκτη για την πορεία της νόσου και έτσι να ξεχωρίζουμε εγκαίρως τις ομάδες που πρέπει να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία».

Ενας από τους μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών μελετήθηκε στην Ογκολογική Κλινική του ΠΓΝ Ηρακλείου. Στη μελέτη εντάχθηκαν 450 ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού από τις οποίες ελήφθη αίμα για έλεγχο της παρουσίας της CΚ-19.

Α πό την ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι τα ποσοστά υποτροπής της νόσου ήταν σημαντικά μεγαλύτερα στις ασθενείς με ανιχνεύσιμα πριν από τη θεραπεία κύτταρα σε σχέση με τις ασθενείς χωρίς θετικά κύτταρα στο αίμα (33% έναντι 17%).

Στην ερώτηση πότε το προγνωστικό «εργαλείο», το οποίο αποδεικνύεται άκρως χρήσιμο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα ο κ. Μαλάμος απαντά ότι προς το παρόν πρόκειται για μια εξέταση που συνδέεται με μεγάλο κόστος. «Πάντως η μέτρηση της CΚ-19 πήρε ήδη έγκριση από τα Ταμεία. Η νέα μέθοδος αποδεικνύεται ότι έχει αξία και μπορεί να βοηθήσει πολλές γυναίκες που θα έκαναν υποτροπή να έχουν καλύτερη έκβαση». Η ένοχη πρωτεΐνη και η ταμοξιφένη

Μια πρωτεΐνη φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την αποτυχία που εμφανίζει σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικών το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, η ταμοξιφένη. Εχει φανεί ότι το φάρμακο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να «τροφοδοτήσει» τη νόσο κάνοντάς την επιθετικότερη. Τώρα, όπως αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Βreast Cancer Research», ανακάλυψαν τον λόγο αποτυχίας του φαρμάκου. Οπως προέκυψε από πειράματα που διεξήγαγαν σε καρκινικά κύτταρα του μαστού στο εργαστήριο, η προσθήκη της ταμοξιφένης σε κύτταρα που περιείχαν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης Ε-καδερίνη, η οποία παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό, τα έκανε να συμπεριφέρονται πιο επιθετικά.