Μ ε τα νεύρα των Αμερικανών συνεχίζει να παίζει ο Πρωθυπουργός προγραμματίζοντας την τρίτη επίσκεψή του στη Μόσχα στα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα στις 29 Απριλίου για να συναντήσει για τελευταία φορά τον κ. Βλαντίμιρ Πούτιν προτού αυτός εγκαταλείψει τα προεδρικά του καθήκοντα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε στον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας, τον οποίο συνάντησε στο Βουκουρέστι, ότι αποδέχεται την πρόσκληση την οποία έχει ήδη λάβει για να συναντηθούν στο Κρεμλίνο, λίγες ημέρες προτού παραδώσει ο κ. Πούτιν τα ηνία της Ρωσικής Δημοκρατίας στον διάδοχό του κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ρωσική κυβέρνηση καταβάλλει παράλληλα προσπάθειες να είναι ως τότε έτοιμη και η συμφωνία για την κατασκευή του φυσικού αερίου South Stream για να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Καραμανλή στη Μόσχα.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν κλείσουν ως το τέλος του μήνα, ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Μόσχα για καθαρά πολιτικούς λόγους και κυρίως για να δείξει ότι δεν φοβάται τα πολιτικά αντίποινα της Ουάσιγκτον, ακόμη και μετά τη σύγκρουση του Βουκουρεστίου.

Ο κ. Πούτιν εγκαταλείπει το αξίωμα του προέδρου της Ρωσίας στις 6 Μαΐου και έχει αποφασίσει στις τελευταίες ημέρες της παραμονής του στο Κρεμλίνο να συναντηθεί με ηγέτες τους οποίους θεωρεί στρατηγικούς συμμάχους. Με τη λογική αυτή, απηύθυνε πριν από λίγες εβδομάδες πρόσκληση στον κ. Κ. Καραμανλή να επισκεφθεί τη Μόσχα και ο έλληνας Πρωθυπουργός του απάντησε καταφατικά την Παρασκευή όταν συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με την επίσκεψη αυτή ο κ. Καραμανλής θα είναι πιθανότατα ο τελευταίος ηγέτης ο οποίος θα συναντήσει τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο προτού μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία, αλλά και από τους πρώτους που θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει επισήμως με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η επίσκεψη έχει ήδη οριστεί για τις 29 ή 30 Απριλίου, ενώ ο κ. Καραμανλής και η σύζυγός του που θα τον συνοδεύσει θα επισκεφθούν κατά πάσα πιθανότητα και την Αγία Πετρούπολη, μια επίσκεψη την οποία ματαίωσαν την τελευταία στιγμή κατά το πρώτο ταξίδι του κ. Καραμανλή στη ρωσική πρωτεύουσα, τον Δεκέμβριο του 2004. Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύσουν στην επίσημη επίσκεψή του η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας, Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος και πιθανώς και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης . Τις λεπτομέρειες της επίσκεψης όμως χειρίζεται αυτή τη φορά το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς Αθήνα και Μόσχα θα επιθυμούσαν να υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού South Stream, την κατασκευή του οποίου ανακοίνωσαν τον Ιούνιο οι κκ. Καραμανλής και Πούτιν τον Ιούνιο.

Χθες συνήλθε στη Μόσχα η μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία μετείχαν εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, χώρες από τις οποίες θα διέλθουν οι δύο άξονες του αγωγού για να επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου. Σύμφωνα με τον ρωσικό σχεδιασμό, ο αγωγός, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και στο νότιο τμήμα του, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, θα καταλήγει υποθαλασσίως στην Ιταλία.