ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ " Ανοργάνωτη η προβολή μας στο εξωτερικό " H αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού επισημαίνει το έλλειμα διεθνούς ολυμπιακής ατμόσφαιρας και εξηγεί πώς θα αξιοποιηθούν οι Αγώνες την επόμενη ημέρα I. K. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ Ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων προαγγέλλεται ήδη βαρύς. Τι σχέδιο έχει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα; Πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτή τη μείζονα διοργάνωση που

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ

” Ανοργάνωτη η προβολή μας στο εξωτερικό “


Ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων προαγγέλλεται ήδη βαρύς. Τι σχέδιο έχει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα; Πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτή τη μείζονα διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα και πώς θα προσπαθήσει να αποσβέσει ένα μέρος από το κόστος της; Ποια είναι τα «έμμεσα κέρδη» τα οποία ελπίζει να αποκομίσει και πώς θα το επιτύχει; Τα ερωτήματα αυτά ετέθησαν από «Το Βήμα» στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.





– Ας υποθέσουμε ότι τελειώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιτυχώς, πράγμα το οποίο ευχόμαστε όλοι. Εχει κάποια στρατηγική η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα;


«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση βασικός μας στόχος ήταν η επόμενη ημέρα. Στρατηγικός στόχος και μεγάλη πρόκληση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και το έναυσμα για την ανάπτυξη της χώρας μετά τους Αγώνες».


– Ολοι ξέρουμε – το ομολογεί η παλαιά κυβέρνηση, το λέει και η δική σας – ότι τελικώς αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κοστίσουν πολύ. Ορισμένοι υπουργοί, όπως ο κ. Σουφλιάς, εξέφρασαν και επιφυλάξεις αν θα έπρεπε να τους πάρουμε. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αλλά θα την κάνουμε μετά τον Σεπτέμβριο. Τα λεφτά αυτά πώς μπορούν να βγουν;


«Αυτός είναι ο στόχος. Θέλω να αξιοποιηθούν οι υποδομές, τα έργα και βεβαίως να υπάρξουν στη συνέχεια τέτοιου είδους επενδύσεις ώστε αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο».


– Πείτε μου ένα παράδειγμα.


«Είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα. Δεν βρήκαμε συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης των ολυμπιακών υποδομών. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι η μελέτη και η αξιοποίηση στη συνέχεια των αθλητικών, και όχι μόνο, εγκαταστάσεων. Αυτό γίνεται ορθολογικά. Οι αποφάσεις θα έρθουν μετά από καταγραφή, μετά από δημοσιονομική απογραφή, μετά από μελέτη του τι δυνατότητες έχει και τι μπορεί η κάθε εγκατάσταση να προσφέρει, με διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, με διάλογο με τις αθλητικές ομοσπονδίες. Με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού αλλά βεβαίως και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπου αυτό είναι απαραίτητο».


– Λέτε, δηλαδή, ότι πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις θα ιδιωτικοποιηθούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα χρησιμοποιηθούν από επιχειρηματίες για άλλους σκοπούς;


«Σας απάντησα ότι θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους. Πρέπει να πούμε ότι είναι οι ωραιότερες αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν γίνει ποτέ για Ολυμπιακούς Αγώνες».


– Αν τελειώσουν και όταν τις δούμε…


«Θα τελειώσουν. Είναι οι ωραιότερες αθλητικές εγκαταστάσεις για το κάθε άθλημα και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε οι αθλητές που έλαβαν μέρος, οι παγκόσμιες ομοσπονδίες. H λειτουργία τους και η συντήρησή τους κοστίζουν πολλά λεφτά και είναι ένα θέμα στο οποίο πάσχει η ελληνική διοίκηση. Τι εννοώ; Οτι φτιάχνουμε ένα έργο και κανένας δεν προβλέπει τι θα γίνει μετά, πώς θα συντηρηθεί. Εμείς δεν θα αφήσουμε να ρημάξουν οι εγκαταστάσεις».


– Εχετε στο μυαλό σας μια τάξη μεγέθους; Πόσο κοστίζουν για να συντηρούνται και να λειτουργούν;


«Είμαστε στη φάση όπου συλλέγουμε τα στοιχεία. Θα σας πω πάντως ένα παράδειγμα. Στο ΟΑΚΑ, με τη παλιά μορφή που το γνωρίζαμε, το 96% των επιχορηγήσεων του κράτους ήταν μόνο για λειτουργικά έξοδα. Αρα δεν έμενε τίποτε για να αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις ή να αναπτύξουν αθλητισμό. Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς αυτές οι εγκαταστάσεις θα γίνουν βιώσιμες και θα αυτοσυντηρούνται».


– Υποθέτω ότι δεν αποκλείετε το ενδεχόμενο μερικές να περάσουν σε ιδιώτες.


«Είπαμε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί αφού λάβουμε υπόψη κάποιες παραμέτρους. Σε άλλες περιπτώσεις θα πάνε σε ομοσπονδίες, σε άλλες μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το βάρος της συντήρησης, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει συνεργασία, μεικτή εκμετάλλευση… Αυτό που απαντώ, κύριε Πρετεντέρη, είναι ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να πουλήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε αυτό θέλω να είμαι κατηγορηματική. Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει, να εκχωρήσει την κυριότητα των εγκαταστάσεων».


– Αυτό για τις εγκαταστάσεις. Ποιοι είναι οι άλλοι τρόποι αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων;


«H άλλη παράμετρος, η οποία συνδέεται και με την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, είναι ότι η Ελλάδα την επομένη των Αγώνων θα έχει τις αρτιότερες εγκαταστάσεις, πολύ υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας για όλα τα αθλήματα. Αρα μπορεί με την κατάλληλη διαφήμιση να γίνει παγκόσμιο αθλητικό κέντρο.


Αυτό έχει σχέση κυρίως με τον αθλητισμό. Υπάρχει όμως και η γενικότερη τουριστική αξιοποίηση της χώρας και των υποδομών της. Κάνω εδώ μια παρένθεση για να πω ότι η κάθε χώρα που ζητεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους ζητεί γιατί ξέρει ότι αυτά που θα εισπράξει είναι πάρα πολλά».


– Τα έμμεσα κέρδη;


«Τα έμμεσα κέρδη. Σε άλλες χώρες έχουν έρθει και πριν από τους Ολυμπιακούς – μιλάω για την αύξηση του τουρισμού. Γνωρίζουμε σήμερα ότι το Μόντρεαλ, το οποίο υπερχρεώθηκε – και μάλιστα η τελευταία δόση του δανείου ξεπληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι -, ωφελήθηκε πάρα πολύ, κυρίως τουριστικά. H Μελβούρνη εισέπραττε τουριστικά επί 25 χρόνια μετά τους Αγώνες που έγιναν εκεί. Αλλά η κάθε χώρα που αναλαμβάνει Ολυμπιακούς Αγώνες εισπράττει με την κατάλληλη προβολή της. Σε εμάς αυτό δεν συνέβη. Θεωρώ ότι υπήρξε ένα μεγάλο έλλειμμα τουριστικής και επικοινωνιακής πολιτικής».


– Γιατί αυτό το πράγμα; Με έχει προβληματίσει και το έχω γράψει. Οποιο περιοδικό άνοιγες όλον τον χειμώνα έβλεπες διαφημίσεις για το Euro της Πορτογαλίας του ποδοσφαίρου αλλά ούτε μία αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας. Ποιανού ευθύνη είναι αυτή η ολιγωρία;


«Κύριε Πρετεντέρη, πενήντα ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν επιθυμώ ούτε κριτική να κάνω ούτε να επιρρίψω ευθύνες. Αυτό όμως που είναι βέβαιον είναι ότι διεθνής ολυμπιακή ατμόσφαιρα δεν υπάρχει. Δεν δημιουργήθηκε. Επρεπε να υπάρχει μια σωστά σχεδιασμένη ολυμπιακή εκστρατεία. Δεν υπάρχει. Γιατί δεν έγινε; Κάνετε μια ερώτηση που και εγώ θα ήθελα να κάνω αλλά δεν έχω απάντηση να σας δώσω. Πιστεύω ότι αυτή η εκστρατεία έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Βεβαίως μπορεί κάποιος να πει για τις διεθνείς συγκυρίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά δεν πιστεύω ότι γι’ αυτό υπάρχει τουριστική κάμψη στην προολυμπιακή Ελλάδα. Είναι βέβαιον ότι θα έπρεπε να έχουμε αύξηση».


– Και δεν έχουμε….


«Δεν έχει ξαναγίνει. Είναι μια μοναδικότητα στην Ελλάδα!».


– Μα τα μοναδικά σχεδόν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι θα μας χτυπήσει η Αλ Κάιντα ή ότι δεν θα τελειώσουν τα έργα ή ότι θα μας πέσει ο Καλατράβα στο κεφάλι ή ότι κοστίζουν ακριβά. Μόνο αρνητική διαφήμιση…


«Δεν υπήρξε ο σχεδιασμός που θα έπρεπε να είχε γίνει όχι μόνο για μια απλή διαφήμιση αλλά για την προβολή της χώρας. Πρέπει να σας πω ότι, όταν ήρθα σε αυτό το υπουργείο, βρήκα μια διαφημιστική εκστρατεία από τον προκάτοχό μου της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ για το εξωτερικό. Είχαν μπει κάποια σποτς στο CNN, στο BBC, σε κάποια περιοδικά του εξωτερικού, αλλά, όπως μου είπε η διαφημιστική εταιρεία, τα χρήματα αυτά έφθασαν μόνο για 18 ημέρες. Μιλάμε για αποσπασματική επικοινωνιακή πολιτική. Από τη στιγμή που ήρθαμε γίνεται καθημερινά μια προσπάθεια αλλά πυροσβεστικά».


– Μήπως λοιπόν σχεδιάζετε να κάνετε κάτι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν βρήκε τίποτε από τους προηγούμενους, μήπως ήρθε η ώρα να οργανώσει αυτή κάτι για μετά;


«H προσπάθεια γίνεται τώρα από το σύνολο της κυβέρνησης σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας και τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης, το υπουργείο Τουρισμού. Εχουμε κάνει πολλές κινήσεις προς το εξωτερικό, με επαφές, με δίκτυα πληροφόρησης, με δημοσιογράφους.


Ηδη αυτή τη στιγμή και ώσπου να φθάσουμε στους Αγώνες υπάρχει ένα δίκτυο το οποίο καθημερινά διευρύνουμε με τους επισκεπτόμενους την Ελλάδα δημοσιογράφους. Και έχουμε θετικά δημοσιεύματα. Τους δίνουμε πληροφορίες, τους δίνουμε τροφή. Να υπάρξει ενημέρωση της κοινής γνώμης. Αυτό ως τους Ολυμπιακούς. Από εκεί και πέρα απασχολεί όλους μας, ως Ελληνες πλέον και όχι ως πολιτικούς, η εικόνα που θα εκπέμψει η χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Θεωρώ ότι για την Ελλάδα το μεγάλο κέρδος θα είναι η εικόνα που θα δώσει με τους Αγώνες στο φυσικό και αυθεντικό τους τοπίο και, από την άλλη μεριά, η εικόνα μιας χώρας που προοδεύει. Αυτή λοιπόν η εικόνα της Ελλάδας θα κεφαλαιοποιηθεί».


– Για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει ένα σχέδιο πολιτιστικών παρεμβάσεων;


«Ως το τέλος του χρόνου έχουν προβλεφθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρέπει βέβαια να πω ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, που ήταν μεγάλο μας χαρτί κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης, με διαφορετική φιλοσοφία ξεκίνησε και τελείως διαφορετικά κατέληξε. Δεν θα έλεγα με ιδιαίτερη επιτυχία. Θεωρώ ότι πρέπει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να εξακολουθήσει να υφίσταται ο θεσμός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ίσως και μέσα από ένα ίδρυμα το οποίο υπάρχει εδώ στο υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. H Ελλάδα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα πολιτιστικά. Να φθάσουμε, δηλαδή, στο σημείο όποια χώρα ετοιμάζεται να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες να ζητεί την εμπειρία και τη συνδρομή της Ελλάδας για τη δημιουργία του πολιτιστικού της κομματιού. Θεωρώ ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν πρέπει να λήξει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά να γίνει ένας θεσμός στον οποίο να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version