Η Οδύσσεια του Διαστήματος




Τα πρώτα βήματα. Γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, σπούδασε ζωγραφική και πολύ σύντομα βρέθηκε να σχεδιάζει εικονογραφημένα με τη μορφή στριπ σε εφημερίδες. Σύντομα έκανε και την πρώτη επιτυχία του, τις ιστορίες τού Τιμ Τάιλερ, σε συνεργασία με τον Λάιμαν Γιανγκ. Το 1933 πρόσεξαν το αδρό σχέδιό του οι υπεύθυνοι του μεγάλου συνδικάτου διανομής κόμικς στριπ στις εφημερίδες των ΗΠΑ, του King Features Syndicate, και του ανέθεσαν τη δημιουργία δύο εβδομαδιαίων ολοσέλιδων ιστοριών. Η μία ήταν ο Τζανγκλ Τζιμ, μια παραλλαγή του Ταρζάν, με πρωταγωνιστή έναν ήρωα στην άγρια ζούγκλα. Η άλλη αφορούσε τις περιπέτειες ενός κυβερνήτη διαστημόπλοιου στο διάστημα, του Φλας Γκόρντον.


Η επιτυχία. Αδρό σκίτσο με σινική και με έμφαση στη λεπτομέρεια, «σκληρό» ντεκουπάζ, ιστορίες που αναπαριστούν την αέναη πάλη του καλού με το κακό και, επιπλέον, όμορφες γυναίκες που πλαισίωναν τους ήρωες την ώρα της δράσης ήταν η συνταγή των κόμικς του Φλας Γκόρντον. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη ώστε σύντομα, το 1934, του ανατέθηκε η σχεδίαση της σειράς Μυστικός Πράκτωρ Χ-9, τα σενάρια της οποίας έγραφε ο διάσημος αστυνομικός συγγραφέας Ντάσιελ Χάμετ. Τα κατοπινά χρόνια ο Ρέιμοντ δημιούργησε ένα ακόμη δημοφιλές αστυνομικό κόμικς, τον Ριπ Κίρμπι. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία ενώ το 1950 και το 1951 είχε εκλεγεί πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Σκιτσογράφων. Πέθανε ξαφνικά, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, το 1956.


Γιατί τον θαυμάζουμε. Εν πρώτοις, επειδή ο Φλας Γκόρντον στην ουσία διαμόρφωσε τα κλισέ των διαστημικών ιστοριών που χρησιμοποίησαν και πολλοί μεταγενέστεροι. Κατά δεύτερον, επειδή η σχεδιαστική του δύναμη έκανε εξαιρετικά αληθοφανείς τις ιστορίες που επινοούσε, είτε ελάμβαναν χώρα στο εξωγήινο περιβάλλον είτε στη ζούγκλα είτε στη σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής μεγαλούπολης. Ηταν ο μάγος της σινικής μελάνης και, επί της ουσίας, ο πρώτος καλλιτέχνης των κόμικς που απομάκρυνε την τέχνη του από το καρικατουρίστικο περιβάλλον στο οποίο ως τότε ανθούσε.


Στην Ελλάδα. Ελάχιστες είναι οι δημοσιεύσεις των κόμικς του Ρέιμοντ στην Ελλάδα. Ο Ριπ Κίρμπι δημοσιευόταν για πολλά χρόνια ως στριπ στην εφημερίδα «Βραδυνή» τη δεκαετία του 1970. Μια από τις κλασικές ιστορίες του Φλας Γκόρντον, «Ο τύραννος του Μόνγκο», κυκλοφόρησε το 1980 σε άλμπουμ από τις εκδόσεις Μαμούθ.