ΛΟΝΔΙΝΟ.

Ενα χάπι 4 σε 1 το οποίο αναμένεται να μειώσει θεαματικά τους θανάτους από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια σε παγκόσμιο επίπεδο εισέρχεται αυτή την εβδομάδα σε φάση κλινικών δοκιμών. Το πολυχάπι, που θα λαμβάνεται άπαξ ημερησίως, αποτελεί το όνειρο των γιατρών εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο εξαιτίας του ότι τα φάρμακα από τα οποία αποτελείται είναι φθηνά δεν υπήρχε επί μακρόν ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας ώστε η παρασκευή του να αποτελέσει πραγματικότητα. Τώρα, διεθνής ομάδα ερευνητών βρίσκεται πλέον λίγα χρόνια μόνο μακριά από το να φέρει το πολυχάπι κοντά σε εκατομμύρια άτομα που το έχουν ανάγκη.

Το Red Ηeart Ρill, όπως ονομάστηκε, αποτελεί συνδυασμό ασπιρίνης, μιας στατίνης για τη μείωση της χοληστερόλης, ενός αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, καθώς και θειαζίδης (οι δύο τελευταίες ουσίες δρουν ενάντια στην υψηλή αρτηριακή πίεση). Οι δυσκολίες τού να συνδυαστούν οι τέσσερις γνωστές και φθηνές ουσίες ξεπεράστηκαν και το χάπι παρασκευάστηκε από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Dr Reddy΄s. Τώρα οι ειδικοί συλλέγουν εθελοντές στο πλαίσιο μιας πιλοτικής κλινικής δοκιμής που θα διαρκέσει 12 εβδομάδες και η οποία θα περιλάβει 700 άτομα σε έξι χώρες. Αν τα πρώτα αυτά αποτελέσματα στεφθούν με επιτυχία, μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα μετέχουν από 5.000 ως 7.000 εθελοντές, θα ξεκινήσουν στο τέλος του ερχόμενου έτους.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματος, δρ Αντονι Ρότζερς από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ η προσπάθεια που έχει ως στόχο να φθάσει το πολυχάπι στα χέρια του κοινού ήταν άκρως δύσκολη καθώς συνάντησε την αντίθεση των φαρμακοβιομηχανιών που ένιωσαν την απειλή από τη δημιουργία ενός φαρμάκου το οποίο είναι πιθανό να παραγκωνίσει τα πανάκριβα σκευάσματα που εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Ο τυπικός υποψήφιος για λήψη του χαπιού είναι ένας 55χρονος άνδρας (ή μια ελαφρώς μεγαλύτερη στην ηλικία γυναίκα) που καπνίζει. Το κάπνισμα, το αυξημένο βάρος και η καθιστική ζωή αποτελούν κύριες αιτίες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάιμον Τομ από το Διεθνές Κέντρο για την Υγεία του Κυκλοφορικού Συστήματος στο Ιmperial College του Λονδίνου, όπου ο πρώτος βρετανός ασθενής θα λάβει το χάπι Red Ηeart αυτή την εβδομάδα, η νέα θεραπεία αναμένεται να αλλάξει τις προοπτικές επιβίωσης πολλών ατόμων, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σε χώρες όπως η Ινδία τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζουν έκρηξη εξαιτίας της «δυτικοποίησης» του τρόπου ζωής.

«Αναψυκτικά και εποχούμενη μετακίνηση έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσα σε μόλις μία γενεά και αυτό δεν έχει να κάνει με τα γονίδια» ανέφερε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 17 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν εξαιτίας καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο και το 80% εξ αυτών των θανάτων αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες που στηρίζουν τη δημιουργία και τη χρήση του νέου χαπιού 4 σε 1, το οποίο θα κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ τον μήνα, οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 50%.

Αρτηρίες για πάντα νέες χάρη στις στατίνες
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Circulation» ότι οι στατίνες- τα δημοφιλέστερα φάρμακα ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη- φαίνεται ότι βάζουν «φρένο» στη διαδικασία της γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων η οποία επιταχύνεται σημαντικά στους καρδιοπαθείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Κέιμπριτζ, τα συγκεκριμένα φάρμακα φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ΝΒS-1 και η οποία εμπλέκεται στην «επιδιόρθωση» που υφίσταται το DΝΑ των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων. Με τον τρόπο αυτόν επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης των ήδη ταλαιπωρημένων αρτηριών των ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα.