Ηγλώσσα του σώματος προδίδει τη διάθεση του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Οχι, στο στιγμιότυπο από την επίσκεψη του διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι φανερό ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν νιώθει στο φυσικό του περιβάλλον, όπως είχε πει όταν δέχθηκε τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη στον ίδιο χώρο. Φυσικό είναι. Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο του κ. Ψωμιάδη και στην Ευρώπη;
Πάω στοίχημα ότι, όταν είχε ανεβεί στο βήμα, στα λίγα δευτερόλεπτα προτού ξεκινήσει την ομιλία του, ο κ. Κώστας Καραμανλής θα ένιωσε την απουσία. Θα αναζήτησε στις πρώτες σειρές του ακροατηρίου το συνήθως απλανές και ανέκφραστο βλέμμα του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, όμως ο υφυπουργός Αμυνας δεν ήταν εκεί…
Ηθελε να ήταν εκεί, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- αχ, πόσο ήθελε, Θεέ μου! Αλλά δεν μπορούσε και είχε προειδοποιήσει σχετικώς τους αρμοδίους από νωρίς. Φυσικά, κανείς δεν τον παρεξήγησε, όλοι αναγνώρισαν πόσο σημαντικό ήταν ο κ. Πλακιωτάκης να βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην Τρίπολη, προκειμένου μεταξύ άλλων να επισκεφθεί «τα ανακαινισμένα έπειτα από δική του πρωτοβουλία μαγειρεία» στο κέντρο εκπαίδευσης σμηνιτών, όπως πληροφορούμαι από σχετικό δημοσίευμα. Ηταν η κορύφωση χρόνων προσφοράς του κ. Πλακιωτάκη στον λαό, εκείνα τα ανακαινισμένα μαγειρεία…
Την ώρα ακριβώς όπου ο Πρωθυπουργός έλεγε «δεν θα ανεχθώ άλλες παρανομίες» δύο μέλη της ΚΕ έβγαιναν από την αίθουσα. Κάποιος που πρόσεξε την αποχώρησή τους έδειξε στον διπλανό του και είπε: «Αυτοί οι δύο πήραν τοις μετρητοίς την απειλή του Καραμανλή και τώρα πηγαίνουν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους που τα έχουν παρκάρει παράνομα»…
Φρόνιμο είναι, εν όψει της ομιλίας του κ. Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στο φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ, να προειδοποιήσω τους φίλους του προέδρου να μην πάρουν τοις μετρητοίς τις προτροπές του. Το λέω επειδή τώρα τελευταία συνηθίζει να κλείνει τις ομιλίες του προτρέποντας τους ακροατές του ως εξής:
«Βάλτε φωτιά σε ό,τι σας καίει». Φυσικά, δεν το εννοεί κυριολεκτικά- οι περισσότεροι το καταλαβαίνουν αυτό. Ωστόσο, αφότου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ διηύρυνε το κοινό του ΣΥΝ και προς τον κόσμο των Εξαρχείων, καλό είναι ακόμη και τα αυτονόητα να εξηγούνται…
Περιέργως, η απόδοση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου στο κομβικό πόστο του υπουργού Τουρισμού δεν πτοείται καθόλου από τα προβλήματα της κυβέρνησης. Θα έλεγα ότι μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Οσο δηλαδή κλονίζεται η κυβέρνηση και ιδίως όσο πλήττεται ο βασικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Θ.
Ρουσόπουλος, τόσο η έμπνευση του κ. Σπηλιωτόπουλου ανεβαίνει σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη. Χθες, λ.χ., με μια τόλμη ασυνήθιστη για τα μέτρα της Δεξιάς παρομοίασε την κυβέρνηση και τις πολιτικές της με τα… μπαλέτα του Αlvin Αiley:
« Τα μπαλέτα Αlvin Αiley άλλαξαν για πάντα την αντίληψη για τον χορό στην Αμερική.Το ίδιο προσπαθούμε κι εμείς». Δηλαδή να αλλάξουν για πάντα την αντίληψη για τον σύγχρονο χορό στην Αμερική; Συνεχίζει όμως: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την αντίληψη όλων για το τι σημαίνει ελληνικός τουρισμός στη σύγχρονη εποχή.Μετατρέπουμε την προσπάθεια σε εθνικό όραμα.Και αντιμετωπίζουμε όλον τον κόσμο σαν μια σκηνή (σ.τ.σ.: εμφανής εδώ η επίδραση του Shakespeare στο ύφος του υπουργού…) στην οποία η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο,γοητεύοντας τόσο με την ομορφιά της όσο και με το ταλέντο της».
Αραγε τα σκέπτεται μόνος του και τα λέει ή του τα γράφουν και εκείνος απλώς τα διαβάζει; Διερωτώμαι επίσης τι από τα δύο είναι χειρότερο… Εγκαινιάζοντας την έκθεση «Νόστοι», ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης ξεκίνησε την ομιλία του με το εξής χαριτωμένο: «Η λέξη “νόστος” χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη νοσταλγία που προκαλεί η απόσταση από την πατρίδα».
Μα, αν ο σκοπός της λέξης «νόστος» ήταν να δηλώσει τη νοσταλγία, τι εμπόδιζε τον υπουργό να χρησιμοποιήσει την ίδια τη λέξη «νοσταλγία»; Μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή, ο κ. Αρκάδιος Σπανουδάκης, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου (ο οποίος παρίστατο όταν ο εν αναστολή άτυπος σύμβουλος του Πρωθυπουργού ζήτησε από αστυνομικούς να αλλάξουν τις καταθέσεις τους ώστε να μην καταδικασθεί ψηφοφόρος του χασισοκαλλιεργητής), εν τέλει παραιτήθηκε από τη θέση του περιφερειακού διευθυντή Βασικής Εκπαιδεύσεως Κρήτης.
Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με τόσο σημαντική θέση στο σύστημα της δημόσιας Παιδείας συμμετείχε- έστω και διά της απλής παρουσίας του- σε μια προσπάθεια φαλκίδευσης της Δικαιοσύνης, προς όφελος μάλιστα ενός εμπόρου ναρκωτικών, θεωρήθηκε συμπεριφορά ανοίκεια για εκπαιδευτικό. Το ότι, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο κ. Ι.Κεφαλογιάννης, στην προσπάθειά του να πείσει τους αστυνομικούς να αλλάξουν τις καταθέσεις, επικαλέστηκε το νεαρόν της ηλικίας του κατηγορουμένου χασισοκαλλιεργητή δεν ελάφρυνε τη θέση του κ. Σπανουδάκη…
Κύριε διευθυντά
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δεν είναι ρίψασπις,όπως είπε.Παρ΄ ότι βάλλεται διαρκώς από τη λαϊκή και την άκρα δεξιά πτέρυγα της ΝΔ,δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τη θέση του προτού ολοκληρώσει το έργο του- αν καταλαβαίνω καλά, δηλαδή,δεν θέλει να αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού περί τα τέλη του έτους.Στην προσήλωση που δείχνει ο υπουργός στους στόχους του οφείλω να αναγνωρίσω ένα στοιχείο της προσωπικότητας του Γουίνστον Τσόρτσιλ,με τον οποίον ως γνωστόν ο Γ.Αλογοσκούφης ταυτίζεται,όπως έχει δηλώσει.Πράγματι και ο μεγάλος βρετανός πολιτικός του 20ού αιώνα δεν υπέκυπτε εύκολα στην πίεση των άλλων για να αλλάξει τα σχέδιά του.Οταν,φέρ΄ ειπείν,το βράδυ της 10ης Μαΐου του 1941 ενημέρωσαν τον Τσόρτσιλ ότι ο τελείως τρελός Ρούντολφ Ες (Ηess) είχε καταφύγει στη Βρετανία,η υψηλή θέση που είχε ο φυγάς στη ναζιστική ιεραρχία δεν ήταν λόγος ικανός ώστε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας να αλλάξει τα σχέδιά του για εκείνο το βράδυ: «Ηess or no Ηess,Ι am going to see the Μarx Βrothers»είπε στους συνεργάτες του,δηλαδή «Ηessτηκα.Εγώ θα δω τους αδελφούς Μαρξ».Απόδοση η οποία μπορεί να μην είναι απολύτως πιστή στο πρωτότυπο,αλλά μάλλον αποδίδει καλύτερα το πνεύμα του Τσόρτσιλ…
Με τους θερμούς χαιρετισμούς μου ΠΑΝΔΩΡΑ
Τα μάθατε τα νέα;
Ηγλώσσα του σώματος προδίδει τη διάθεση του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Οχι, στο στιγμιότυπο από την επίσκεψη του διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι φανερό ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν νιώθει στο φυσικό του περιβάλλον, όπως είχε πει όταν δέχθηκε τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη στον ίδιο χώρο. Φυσικό είναι. Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο του κ. Ψωμιάδη και στην Ευρώπη;...
Ηγλώσσα του σώματος προδίδει τη διάθεση του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Οχι, στο στιγμιότυπο από την επίσκεψη του διευθυντή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι φανερό ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν νιώθει στο φυσικό του περιβάλλον, όπως είχε πει όταν δέχθηκε τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη στον ίδιο χώρο. Φυσικό είναι. Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο του κ. Ψωμιάδη και στην Ευρώπη;...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.