Υπό δικαστική επιτήρηση τέθηκε την Πέμπτη η τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, η οποία κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τζιχαντιστικές ομάδες ενόπλων προκειμένου η οργάνωσή τους, Ισλαμικό Κράτος, να διατηρήσει σε λειτουργία τις μονάδες παραγωγής της επιχείρησης σε περιοχές της Συρίας που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές.
Το γαλλικό δικαστήριο, που έκρινε ότι η εταιρεία «χρηματοδότησε μια τρομοκρατική επιχείρηση» και «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στη θυγατρική της Lafarge Cement Syria στη βόρεια Συρία», αποφάσισε επίσης τη Lafarge να καταβάλει εγγύηση 30 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το δικαστήριο διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν η Lafarge έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η διοίκηση της γαλλο-ελβετικής εταιρείας, η οποία είναι μητρική της ελληνικής Ηρακλής, γνωστοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων των Γάλλων δικαστών.
Όπως αποκαλύφθηκε, η Lafarge πλήρωνε επί σειρά ετών το Ισλαμικό Κράτος για να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός εργοστασίου της στην Τζαλαμπίγια, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Χαλέπι. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου η εταιρεία είχε επενδύσει πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου αυτού.
Έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2016 η Lafarge αναγκάστηκε τον περασμένο Μάρτιο να παραδεχθεί ότι είχε «εμμέσως χρηματοδοτήσει ένοπλες ομάδες στη Συρία» καθώς, «η γαλλική εταιρεία επιθυμούσε να διατηρήσει πάση θυσία σε λειτουργία το εργοστάσιο τσιμέντου στη Τζαλαμπίγια την περίοδο 2013-2014, ενόσω μαινόταν ο πόλεμος στη Συρία».

Το 2015 ο γαλλικός όμιλος Lafarge εξαγόρασε την ελβετική τσιμεντοβιομηχανία Holcim.