Η νεαρή γυναίκα που ανακρίθηκε από τις σαουδαραβικές αρχές επειδή εμφανίστηκε σε σειρά βίντεο να κυκλοφορεί ντυμένη με μίνι φούστα σε έναν αρχαιολογικό χώρο αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η αστυνομία την άφησε ελεύθερη το βράδυ της Τρίτης και ο εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, ανέφερε το υπουργείο Πληροφοριών.

Την Τρίτη, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ανακρίνει τη γυναίκα που πρωταγωνιστούσε στα βίντεο αυτά που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Snapchat.

Η νεαρή, που φορούσε μόνο ένα κοντό μπλουζάκι και μια μίνι φούστα, περπατούσε στα έρημα σοκάκια του ιστορικού φρουρίου Ουσάικερ, σε ένα χωριό που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ριάντ.

Η γυναίκα παραδέχτηκε ότι δεν φορούσε την παραδοσιακή μαύρη αμπάγια στη βόλτα της αυτή, αλλά υποστήριξε ότι το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν πλήρως το σώμα τους όταν κυκλοφορούν έξω.

Δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν και χρειάζονται την έγκριση του άνδρα «κηδεμόνα τους για να εργαστούν», να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Το βίντεο εξαγρίωσε ορισμένους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους χρησιμοποιώντας την ετικέτα «το μοντέλο Χουλούντ πρέπει να δικαστεί», αναφερόμενοι στο όνομα χρήστη (Khulood) που χρησιμοποιούσε η γυναίκα αυτή στο Snapchat.

Πολλοί από τους επικριτές της ανήρτησαν και διένειμαν φωτογραφίες με καρέ από το βίντεο όπου η νεαρή κοπέλα εικονίζεται με τα πόδια της γυμνά και τη μέση της να έχει καλυφθεί έπειτα από τεχνική επεξεργασία.

Κατά τη διαδικασία της ανάκρισης από τις αστυνομικές αρχές, η νεαρή γυναίκα παραδέχθηκε ότι πράγματι επισκέφθηκε την ιστορική πόλη μαζί με έναν άνδρα, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι το βίντεο αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χωρίς εκείνη να το γνωρίζει, σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας.