Η καταμέτρηση των ψήφων στην Ισπανία δεν επιβεβαιώνει τα exit polls που έδιναν δεύτερη δύναμη τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα τους κατατάσσουν στην τρίτη θέση. Πρώτο, χωρίς αυτοδυναμία, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ. Ιστορικό υψηλό στο ποσοστό της αποχής.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 133 έδρες και ποσοστό 31,41%, οι Σοσιαλιστές 93 έδρες και ποσοστό 23,88%, οι Podemos 70 έδρες και ποσοστό 21,39%, οι Cuidadanos 29 έδρες και ποσοστό 11,75%.

Παρά τη νίκη του Μαριάνο Ραχόι, για την απόλυτη πλειοψηφία, χρειάζονται 171 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της αποχής, άγγιξε το 49%, που ισοδυναμεί με το υψηλότερο ποσοστό αποχής μεταπολιτευτικά για την Ισπανία. Ιδιαίτερα χαμηλή ήταν η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα της Μαδρίτης και της Καταλονίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα διέψευσαν τα exit polls, που έδιναν τη δεύτερη θέση στους Podemos και την τρίτη θέση στους Σοσιαλιστές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το exit poll του δικτύου TVE που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα φερόταν να αποσπά ποσοστό 28,48% και τις περισσότερες έδρες, μεταξύ 117 και 121.

Οι Unidos Podemos, συμμαχία του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), αναδεικνύονταν επί της ουσίας σε νικητές της κάλπης, καθώς φερόταν να κατακτά τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,61% και 91-95 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls.

Επιπλέον, τα exit polls έδιναν στους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ την τρίτη θέση, με 81-85 έδρες (21,98%) και στην τέταρτη θέση καταγράφονταν οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 26 έως 30 έδρες.

Οι Ισπανοί ψηφίζουν

Οι Ισπανοί ψηφίζουν υπό το πρίσμα επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου που έφερε το τέλος του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική σαρωτικής πολιτικής αλλαγής με την ανάδυση αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετά-Φράνκο εποχή.

«Η Ισπανία θα είναι εκείνο που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να είναι και θα έχει την κυβέρνηση και τους βουλευτές που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να έχουν» τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ΡΡ θα καταλάβει πάλι την πρώτη θέση -πλην όμως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, που οι σφυγμομετρήσεις τον φέρουν στη δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα να έχει μετεκλογικά και τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση με τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), επανέλαβε τη θέση που το κόμμα του έχει εκφράσει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας:

«Οδεύουμε προς τη νίκη, όμως εκείνο που συμφέρει την Ισπανία είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας με το PSOE» δήλωσε στο εκλογικό τμήμα ο Ιγκλέσιας, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων που πρόκειται να δρομολογηθούν από τη Δευτέρα

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ήταν πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως αισθάνεται «ήρεμος και ελπίζει» στο καλύτερο αποτέλεσμα. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν οι Podemos θα τον ξεπεράσουν στη δεύτερη θέση, όπως δείχνουν οι έρευνες, κι αν θα δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ τόνισε πως «αυτό δεν είναι το ζήτημα στην παρούσα φάση, τώρα το μόνο που έχει σημασία είναι η προσέλευση στις κάλπες».

Μικρότερο το ποσοστό συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ήταν 51,17% στις 19.00 ώρα Ελλάδας, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Γενικά αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, έπειτα από έξι μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές κι ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση; Η πρώτη απάντηση είναι όχι. Το Λαϊκό Κόμμα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πάλι πρώτο, αλλά κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να το στηρίξει, όσο ο Ραχόι παραμένει επικεφαλής του. Και εκείνος δεν έχει δώσει (μέχρι τώρα) ενδείξεις ότι σκοπεύει να αποχωρήσει.

Θα μπορούσε βέβαια να προκύψει κεντροαριστερή κυβέρνηση των Podemos (αν είναι δεύτεροι) με τους (τρίτους) Σοσιαλιστές. Μια παραλλαγή του «πορτογαλικού μοντέλου» που τώρα είναι στην εξουσία.

Μοιάζει πιθανό σενάριο -έστω και αν θα πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας- αλλά υπάρχει ένα ζήτημα: αν οι Σοσιαλιστές βγουν τρίτοι, ο Σάντσεθ ενδέχεται να παραιτηθεί, οπότε η διάθεση για συνεργασία θα εξαρτηθεί από τον επόμενο αρχηγό που δεν αποκλείεται να είναι η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ.

Η ίδια, πάντως, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλιστών που έγινε στην Ανδαλουσία (παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος) μίλησε με σκληρά λόγια για τους Podemos…

Τυχόν συνεργασία PSOE-Podemos απαιτεί επίπονες διαπραγματεύσεις για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η οικονομία, είναι και το «καυτό» ζήτημα της Καταλονίας, όπου οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες.

Θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων, δηλαδή Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών; Αμφότεροι ξορκίζουν ένα τέτοιο σενάριο.

Εκτός και αν έρθουν στην επιφάνεια νέα πρόσωπα, περισσότερο πρόθυμα να συνεργαστούν. Σε μια τέτοια περίπτωση «παρών» δηλώνει και ο τέταρτος των δημοσκοπήσεων, Άλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρος των Ciudadanos.

«Κλειδί» για το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται η αποχή, καθώς αν είναι μεγάλη θα ευνοηθεί ο Ραχόι. Οι αναποφάσιστοι ήταν αρκετοί μέχρι την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας και ίσως η δική τους ψήφος να καθορίσει την δεύτερη θέση στην κούρσα.

Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και τρίτες εκλογές; Στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει νέα κάλπη. Το ίδιο βέβαια είχαν υποσχεθεί και την προηγούμενη φορά.