To καθεστώς της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε η βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις γειτονικές Νότιο Κορέα και Ιαπωνία, ενώ αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εντείνουν την παρακολούθηση της Β.Κορέας.

Πρόκειται για μια «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει με αυστηρό τρόπο στην πρόκληση.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την είδηση.

«Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Β.Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις» ανέφερε ο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Eπιφυλάξεις από τη διεθνή κοινότητα

Μπορεί το καθεστώς της Βορείου Κορέας να ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ωστόσο, ειδικοί γύρω από το θέμα αμφισβητούν την ανακοίνωση.

Ο Μπρους Μπένετ, αναλυτής του Rand Corporation, ο οποίος μίλησε στο BBC, είναι από τους πρώτους που αμφισβήτησε την είδηση.

«Η έκρηξη θα έπρεπε να είναι δέκα φορές ισχυρότερη από αυτή που ισχυρίζονται. Επομένως, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είτε λέει ψέματα, είτε κάτι πήγε στραβά» τόνισε.

Επιφυλάξεις και στο Τόκιο. «Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σεούλ. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου» είπε ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η διεθνής κοινότητα, πάντως, είναι σε αναβρασμό.

Εντονές αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο

Την «έντονη αντίθεσή της» στην νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ εξέφρασε ακόμη και η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, υπογραμμίζοντας ότι έγινε «παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας».

Το Πεκίνο «καλεί άμεσα» τη Βόρεια Κορέα να «τηρήσει την δέσμευσή της για αποπυρηνικοποίηση και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα επιδείνωνε την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί «η επίσημη διαμαρτυρία» του Πεκίνου μετά την πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ –την τέταρτη στην οποία προχωράει η Βόρεια Κορέα και την πρώτη έπειτα από αυτήν του 2013 την οποία είχε και πάλι καταδικάσει η Κίνα.

Το Πεκίνο, διαβεβαίωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τη δοκιμή αυτή και, όπως πρόσθεσε η ίδια, η κινεζική κυβέρνηση θα προβεί σε μια αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο για μια βόμβα υδρογόνου.

Το Πεκίνο είναι ο κύριος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες λόγω της επιμονής της Βόρειας Κορέας, παρά την κινεζική αντίθεση, να προχωράει σε πυρηνικές δοκιμές.

«Η Κίνα θα οδηγήσει σε πρόοδο την αποπυρηνικοποίηση», πρόσθεσε η Τσουνγίνγκ, η οποία κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο «παραμένει προσηλωμένο στην επίλυση του πυρηνικού προβλήματος στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών».

Με τον όρο εξαμερείς συνομιλίες αναφερόταν στις διαπραγματεύσεις – οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα – μεταξύ της Βόρειας Κορέας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας.