Το βρετανικό Κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει: Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν την έγκρισή τους στο σχέδιο του Λονδίνου να επεκταθούν οι βρετανικές επιδρομές εναντίον της ISIS και στη Συρία. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας» είπε ο Κάμερον. Ανοικτό αφήνει ο αρχηγός των Εργατικών το ενδεχόμενο ψήφου κατά συνείδηση.

Η βρετανική αεροπορία συμμετέχει μέχρι στιγμής στις επιδρομές στο Ιράκ που στοχεύουν την ISIS, όμως ο πρωθυπουργός ήταν διστακτικός να φέρει στο Κοινοβούλιο το αίτημα επέκτασής τους και στη Συρία μέχρι να διασφαλίσει πως η πρόταση θα υπερψηφιζόταν -μετά την πικρή κοινοβουλευτική ήττα του 2013. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Κάμερον προσπάθησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του γύρω από την απόφαση.

Σε μήνυμά του προς τους βουλευτές την Πέμπτη, ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε: «Πιστεύω πως ήρθε πλέον η ώρα να πάρουμε την απόφαση να επεκτείνουμε τα βρετανικά πλήγματα και στην ISIS στη Συρία, ως μέρος της συνολικής μας στρατηγικής για υποβάθμισή της και μείωσης της απειλής που συνιστά απέναντί μας».

Ο Κάμερον αναφερόταν σε προηγούμενο κείμενο κοινοβουλευτικής επιτροπής που είχε διαπιστώσει έλλειψη «συνολικού σχεδίου».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε εργολαβικά σε άλλους την ασφάλειά μας» ανέφερε, λέγοντας πως πρέπει να αποτραπεί η μετατροπή της Συρίας σε «ασφαλές καταφύγιο» της ISIS.

Από την πλευρά των Εργατικών, η ηγεσία του κόμματος εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει ψήφο κατά συνείδηση. Στο ενδεχόμενο αυτό είχε αναφερθεί o αρχηγός του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, και το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ μιλώντας στο BBC.

«Το εξετάζουμε, και θα αποφασίσουμε δημοκρατικά για την στάση που θα κρατήσουμε» είπε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υποστήριξε, πρόκειται για «ζητήματα συνείδησης» -προσωπικά ο ίδιος, είπε, παραμένει επιφυλακτικός.