Αίσιο τέλος είχε για εκατοντάδες πρόσφυγες το πολύμοχθο ταξίδι τους προς τη Γερμανία μέσω Αυστρίας, έπειτα από μέρες ταλαιπωρίας στην Ουγγαρία. Δεκάδες τρένα έφθασαν την Κυριακή στον σταθμό του Μονάχου, μεταφέροντας περί τους 8.000 πρόσφυγες στο γερμανικό έδαφος. Η προσφυγική κρίση ωστόσο παραμένει ακόμη πληγή ανοιχτή και διχάζει την Ευρώπη. Την Κυριακή ο αυστριακός καγκελάριος ανέβασε ξανά τους τόνους τονίζοντας ότι «η υπομονή έχει και τα όριά της» και ζητώντας ξανά τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Η Αυστρία δέχθηκε να διευκολύνει την υποδοχή και τη διέλευση από το έδαφός της χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία από την Ουγγαρία, μισθώνοντας ειδικά τρένα γι’ αυτόν τον σκοπό. «Ένα μέτρο αυτού του είδους δεν μπορεί να αποτελέσει λύση», προειδοποίησε ωστόσο ο Βέρνερ Φάιμαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Ο αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα απλό «προσωρινό» μέτρο, το οποίο αποσκοπεί να δείξει την «καλή διάθεση» της Βιέννης για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. «Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση», σημείωσε ο Φάιμαν.

Η Αυστρία προτείνει κυρίως, εκτός από την εφαρμογή ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων, οι χώρες-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν κοινούς κανόνες όσον αφορά την χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα.

Η Βιέννη τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας στα σύνορα της ΕΕ κέντρων υποδοχής και διαχωρισμού των προσφύγων και των μεταναστών, μια λύση που υποστηρίζουν και κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, αλλά δεν δείχνει να έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πρόσφυγες είχαν μείνει μετέωροι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είτε στον κεντρικό σταθμό της Βουδαπέστης είτε στο Μπίτσκε. Εν μέσω του χάους, με πρόσφυγες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν στα δυτικά, ο Φάιμαν ζητούσε από την Παρασκευή τη σύγκληση εντός του Σεπτεμβρίου έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Και τόνιζε ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, αναφερόμενος στην Ουγγαρία.

Πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ουγγαρία ζητεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ο πρόεδρος του ελβετικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Κριστιάν Λεβρά από την πλευρά του ζήτησε την Κυριακή να παγώσει η οικονομική βοήθεια που χορηγεί η χώρα του στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ, «λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και του σκανδάλου με τους πρόσφυγες».

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που καταβάλλει η Ελβετία σε αρκετές χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει με τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται ως «το δισεκατομμύριο της συνοχής».

«Θα πρέπει να παγώσει», η καταβολή του ποσού που λαμβάνει η Ουγγαρία, σημείωσε ο Κριστιάν Λεβρά σε δηλώσεις που έκανε στην SonntagsBlick. «Όσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ελβετία θα πρέπει να παρακρατεί τις δόσεις για την Ουγγαρία», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του PS εισηγείται επίσης στις Αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο του Ορμπάν στην Ελβετία, ο οποίος έχει επικριθεί κυρίως για την κατασκευή του «αντιμεταναστευτικού» φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Για τον Λεβρά «ένα μεγάλο μέρος αυτού του χάους στη διαδρομή των προσφύγων μέσω των Βαλκανίων οφείλεται στην Ουγγαρία». Στο πλαίσιο της συνθήκης του Δουβλίνου, η Ελβετία δεν θα πρέπει πλέον να συνεχίσει να στέλνει τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο στη Βουδαπέστη, υποστηρίζει.

«Θα πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα, να προωθήσουμε τις ικανότητες υποδοχής της Ελβετίας», υποστηρίζει ο Λεβρά υπογραμμίζοντας ότι «η Ελβετία ήταν πάντα γενναιόδωρη σε τέτοιες καταστάσεις».