Παρότι είναι μόλις 32 ετών, ο Ομράν Σαράφ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρει την ευθύνη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου από το οποίο «εξαρτάται η φήμη του έθνους».
Αν όλα πάνε καλά, ως το 2021 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έχουν θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Αρη ένα διαστημικό όχημα, το πρώτο στην Ιστορία από μια χώρα της διαρκώς χειμαζόμενης από τοπικές συγκρούσεις Μέσης Ανατολής.
Παρ’ όλο που τα ζητήματα τα οποία καλείται να διευθετήσει ο επικεφαλής της Emirates Mars Mission, της πρώτης αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Κόκκινο Πλανήτη, είναι πολλά, ο Σαράφ δηλώνει στον «Guardian» πως «αν καταφέρουμε να φτάσουμε στον Αρη, τότε καμία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έθνος δεν θα πρέπει να θεωρείται ανυπέρβλητη».


Κατακτώντας το Διάστημα

Οι προκαταρκτικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του προγράμματος ξεκίνησαν στα τέλη του 2013, ενώ η επίσημη παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014 από τον σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ, κυβερνήτη του Ντουμπάι και αντιπροέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αποστολής, η εκτόξευση του μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2020 –μισόν αιώνα μετά την ίδρυση της χώρας, μιας ένωσης επτά εμιράτων στον Περσικό Κόλπο –ενώ αναμένεται να προσεγγίσει τον δεύτερο πλησιέστερο πλανήτη στη Γη έπειτα από ένα ταξίδι διάρκειας επτά μηνών και έχοντας διανύσει 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Ο επιστημονικός στόχος της αποστολής είναι η κατανόηση της διαδικασίας μέσω της οποίας ο Αρης, ένας πλανήτης στις εσχατιές της ζώνης «Γκόλντιλοκς» του ηλιακού συστήματος, στον οποίο κάποτε υπήρχε τρεχούμενο νερό, εξελίχθηκε σε έναν τόπο άγονο και ξηρό.
Τόσο ο Ομράν Σαράφ όσο και η Σάρα Αμίρι, η 29χρονη επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της αποστολής, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, θεωρούνται ήδη βετεράνοι του διαστημικού προγράμματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς συμμετείχαν αμφότεροι στο πρόγραμμα εκτόξευσης των DubaiSat 1 και DubaiSat 2, των πρώτων δορυφόρων του Ντουμπάι, οι οποίοι ωστόσο σχεδιάστηκαν και εκτοξεύθηκαν από κοινού με τη Νότια Κορέα.
Ο πρώτος δορυφόρος ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου επίτευγμα των Νοτιοκορεατών, με τους επιστήμονες και τους μηχανικούς του Ντουμπάι κυρίως να μαθαίνουν από τους ασιάτες εταίρους τους, ενώ η κατασκευή και η εκτόξευση του δεύτερου δορυφόρου αποτέλεσαν καρπό συλλογικής προσπάθειας, με την ομάδα των Εμιράτων να φέρει την ευθύνη για το ήμισυ του προγράμματος.
Ο KhalifaSat, o τρίτος δορυφόρος του πιο γνωστού από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατασκευάζεται από ημεδαπούς μηχανικούς στο Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ, ενώ η εκτόξευσή του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2018, θα είναι το τελευταίο τεστ πριν από την πολυαναμενόμενη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.


Ελπίδα για ευρύτερη ανάπτυξη

Παρότι το Ντουμπάι κατέληξε να αποτελεί συνώνυμο της υπερβολής και της ματαιοδοξίας εξαιτίας της υλοποίησης φαραωνικών πρότζεκτ –εκεί βρίσκεται το Μπουρτζ Χαλίφα, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, ενώ όλοι όσοι ταξιδεύουν στο εμιράτο, καθώς προσεγγίζουν από αέρος το διεθνές αεροδρόμιό του, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, μπορούν να διακρίνουν τεχνητά νησιωτικά συμπλέγματα σε σχήμα φοινίκων -, η ομάδα της Αποστολής στον Αρη υποστηρίζει πως ο απώτερος σκοπός της είναι κάθε άλλο παρά υπερβολικός και μάταιος, κάνοντας λόγο για έναν ζωτικής σημασίας εθνικό, και όχι μόνο, στόχο.
«Αυτά είναι φιλόδοξα προγράμματα. Είναι απαραίτητο να εξελιχθούμε και να φτάσουμε τον υπόλοιπο κόσμο μέσα σε μία πεντηκονταετία. Είναι απαραίτητοι αυτοί οι μεγάλοι, φιλόδοξοι στόχοι για να πάμε μπροστά» δηλώνει η Αμίρι, ενώ ο Σαράφ προσδιορίζει πως σκοπός της αποστολής δεν είναι τόσο η κατάκτηση του Αρη όσο η έμπνευση μιας ολόκληρης γενιάς και η μετάλλαξη του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται η νεολαία όχι μόνο στο Ντουμπάι αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Στόχος μας είναι η ελπίδα, για την ανθρωπότητα, για την περιοχή, για τους νέους και τις νέες σε χώρες με πολλές συγκρούσεις» εξηγεί.

HeliosPlus