Υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της έκφρασης και αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης-σοκ στο περιοδικό Charlie Hebdo χιλιάδες πολίτες στη Γαλλία και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαδήλωσαν για δεύτερο βράδυ υπό το σύνθημα «Je Suis Charlie».

Πλήθος κόσμου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη φωνάζοντας «Είμαι και εγώ Σαρλί». Συγκεντρώσεις σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σερβία, Ολλανδία, Ελβετία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Είχε προηγηθεί το πρωί της Τετάρτης ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής στα θύματα της επίθεσης. Τα πάντα σταμάτησαν.

Από το πλήθος στο κέντρο του Παρισιού, από τους πολιτικούς σε κλειστές αίθουσες και από τους επιβάτες στα σταματημένα μετρό και λεωφορεία, μέχρι τους φοιτητές στα πανεπιστήμια και, έξω από τα σύνορα, στα γραφεία της ΕΕ, Γάλλοι και Ευρωπαίοι στάθηκαν όρθιοι ενάντια στη βαρβαρότητα.

Μαύρο φόντο. Και οι τρεις λέξεις που έγιναν σύνθημα αλληλεγγύης διεθνώς μετά τη σφαγή. «Je Suis Charlie» (Είμαι Charlie). Ο δικτυακός τόπος του γαλλικού σατιρικού περιοδικού επαναλειτουργεί με το σύνθημα στην κεντρική του σελίδα. Μέσα ενημέρωσης διεθνώς, χρήστες και πρεσβείες αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα την εικόνα που μετατρέπεται σε σύμβολο προάσπισης των αρχών της ελευθερίας του Τύπου, της σκέψης και της έκφρασης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης στη 1:00 ώρα Ελλάδας -την ίδια ώρα που εχθές Τετάρτη σημειώθηκε το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo- τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής σε ολοκληρη την Γαλλία ενώ ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της χώρας.

Από το πλήθος στο κέντρο του Παρισιού, από τους πολιτικούς σε κλειστές αίθουσες και από τους επιβάτες στα σταματημένα μετρό και λεωφορεία, μέχρι τους φοιτητές στα πανεπιστήμια και, έξω από τα σύνορα, στα γραφεία της ΕΕ, Γάλλοι και Ευρωπαίοι στάθηκαν όρθιοι ενάντια στη βαρβαρότητα.


Συγκεντρώσεις για το Charlie Hebdo σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στη συνάντηση έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Σίνα 31, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών της Αθήνας σε ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος του γαλλικού λαού «για την αποτρόπαιη δολοφονία των Ευρωπαίων φίλων-συμπολιτών μας και των καλλιτεχνών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των φανατικών».

Ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το κρίριο κρατώντας ταμπέλες με το γνωστό σύνθημα «Je suis Charlie».

Στη συγκέντρωση παρεβρέθηκαν οικογένειες γάλλων με τα παιδιά τους καθώς και οι Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Βασιλικός, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Μαρία Ρεπούση.

«Κανένας αυταρχισμός, καμία ιδεολογία, καμία επίκληση σε θρησκείες, καμία βία δεν θα μας φοβίσει να λέμε, να γράφουμε και να ζωγραφίσουμε αυτά που θέλουμε. Κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να συνυπάρχουμε ειρηνικά με τους μετανάστες, κανείς δεν θα χωρίσει τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν σε κοινωνίες αμοιβαιότητας και κοινών κανόνων. Δεν φοβόμαστε!», αναφερόταν στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πολιτών που φέρει το τίτλο «Je suis Charlie-Athènes».

Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λεωφ. Στρατού.

Το ΠαΣοΚ κάλεσε όλους τους πολίτες να ενισχύσουν με την παρουσία τους τη σημερινή συγκέντρωση έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, η οποία έχει στόχο την συμπαράσταση στο πένθος του Γαλλικού λαού για την δολοφονική επίθεση των φονταμενταλιστών στο Charlie Hebdo.

Αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ αποτελούμενη από τον επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας Γ. Φλωρίδη και την εκπρόσωπο Tύπου Εύα Καϊλή παρέστη στην συγκέντρωση.

«Το σχήμα «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» κάλεσε επίσης τους Αθηναίους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν στην εκδήλωση συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης στο “Charlie- Hebdo”.

Συγκεντρώσεις σε Γαλλία και Γερμανία την Τετάρτη

Την Τετάρτη, ημέρα της επίθεσης, έπειτα από έκκληση πολλών συνδικάτων, ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φορούσαν μαύρα αυτοκόλλητα που έγραφαν «Είμαι κι εγώ Charlie» – «JeSuisCharlie», το σύνθημα αλληλεγγύης προς τα θύματα.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», μια αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή της Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

«Είναι δραματικό ότι αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Σε λίγο, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να μιλούν. Θα πρέπει να κατέβουμε κατά χιλιάδες στους δρόμους», είπε η Μπεατρίς Κανό μια διαδηλώτρια περίπου 50 ετών που κρατούσε το τελευταίο φύλλο της Charlie Hebdo.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή», έγραφε ένα άλλο πανό.

Κόσμος συγκεντρώθηκε και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, όπως στη Ρεν.

Στο Βερολίνο χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία, στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, κρατώντας τα μηνύματα «Je Suis Charlie», το σύνθημα αλληλεγγύης που έκανε ήδη τον γύρο του Διαδικτύου. Πολλοί από τους συγκεντρωθέντες ύψωσαν τα μολύβια τους, σε μια συμβολική κίνηση ότι η ελευθερία του Τύπου δεν κάμπτεται.

Τα γαλλικά μέσα Radio France, Le Monde and France Televisions εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι θα προσφέρουν προσωπικό τους και άλλες μορφής υποστήριξης για να βοηθήσουν το περιοδικό Charlie Hebdo magazine «να συνεχίσει να ζει».

Και καλούν όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να πράξουν το ίδιο «για να υπερασπιστούν τις αρχές της ανεξαρτησίας, ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης, εγγυητών της δημοκρατίας μας».

«Nous Sommes Tous Charlie» (Είμαστε όλοι Charlie), είναι οι λέξεις σε μαύρο φόντο που κυριαρχούν στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation.

Το hashtag «Je Suis Charlie» έγινε άμεσα trending topic στο Twitter με χιλιάδες χρήστες διεθνώς να εκφράζουν οργή για την τρομοκρατική επίθεση, αλληλεγγύη προς το περιοδικό που μετρά δεκαετίες ζωής και να υπεραμύνονται του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Δημοσιογράφοι, προσωπικότητες της πολιτικής και των τεχνών καταδικάζουν την επίθεση-σοκ στα γραφεία του περιοδικού που προκαλέσει εδώ και χρόνια αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο εξαιτίας της δημοσίευσης σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Σκιτσογράφοι αποτίουν φόρο τιμής στους συναδέλφους του που έπεσαν νεκροί στην επίθεση που προκάλεσε κύματα ρίγους στη Γαλλία και διεθνώς.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Γαλλία αντικατέστησε τη φωτογραφία του προφίλ της με την εικόνα «Je Suis Charlie» στον λογαριασμό της στο Twitter.