Με τόσους Γάλλους να ζουν στο Λονδίνο, είναι άραγε η βρετανική πρωτεύουσα η έκτη μεγαλύτερη γαλλική πόλη; αναρωτιέται δημοσίευμα του βρετανικού BBC. «Σε μία ομιλία του τον περασμένο χρόνο, ο Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχος του Λονδίνου, ανακάλεσε μία συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος τότε ήταν δήμαρχος της Μπορντό. Ο Ζιπέ του είπε, είπε ο Τζόνσον, ότι είχε τη τιμή να εκπροσωπεί τους 239.517 ανθρώπους της Μπορντό, της ένατης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Τζόνσον, είπε ότι στο Λονδίνο ζουν 250.000 Γάλλοι, γεγονός που καθιστά τη βρετανική πρωτεύουσα «την έκτη μεγαλύτερη γαλλική πόλη στον κόσμο». Ο λονδρέζος δήμαρχος δεν ήταν ο πρώτος που σχολίασε το ζήτημα της παρουσίας των Γάλλων στο Λονδίνο: καλύφθηκε για παράδειγμα εκτενώς από τον γαλλικό Τύπο στην πρώτη επίσκεψη του πρώην Νικολά Σαρκοζί ως προέδρου στο Λονδίνο το 2008. Ο Τζόνσον είπε ότι στο Λονδίνο ζουν 250.000 Γάλλοι και Γαλλίδες.
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός είναι γύρω στις 300.000 – 400.000. Το γαλλικό προξενείο στο Λονδίνο λέει 300.000 (αν και όπως υποστηρίζουν πρόκειται για τον αριθμό των Γάλλων σε όλη την Βρετανία). Η βρετανική στατιστική υπηρεσία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 123.000 γάλλοι πολίτες στη Βρετανία και μόλις οι 66.000 ζουν στο Λονδίνο. Γιατί οι τόσο διαφορετικές εκτιμήσεις; Ο εκπρόσωπος του γαλλικού προξενείου Ζαβιέ Σατέλ, λέει ότι δεν υπάρχει επίσημη μέτρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορες βρετανικές υπηρεσίες ο αριθμός των Γάλλων που ζουν στο Λονδίνο υπολογίζεται στις 270.000.
Αν υποθέσουμε ότι οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας και του γαλλικού προξενείου είναι οι πιο ακριβείς, πώς συγκρίνονται με τις εκτιμήσεις για τον πληθυσμό των γαλλικών πόλεων; Πώς δηλαδή δικαιολογείται ο ισχυρισμός της «έκτης μεγαλύτερης πόλης;» «Οι ακριβείς συγκρίσεις είναι δύσκολες επειδή οι πόλεις στη Βρετανία έχουν ευρεία διοικητικά όρια. Το ευρύτερο Λονδίνο είναι πολύ μεγαλύτερο από το Παρίσι» έγραψε ο Ερίκ Αλμπέρ στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Όπως είπε, τα πιο κοντινά συγκρίσιμα μεγέθη είναι αυτά που παρουσιάζει η γαλλική στατιστική υπηρεσία, που έχει μία λίστα με «αστικές περιοχές» μεγαλύτερες από τα συνηθισμένα διοικητικά όρια των πόλεων. Σύμφωνα με αυτά και αν υποθέσουμε ότι στο Λονδίνο ζουν 270.000 Γάλλοι, η βρετανική πρωτεύουσα θα ήταν η μόλις 23η μεγαλύτερη «γαλλική» πόλη.