Απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αποφάσισε η ΕΕ να επιβάλει σε ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους εξαιτίας της επέμβασης στην Κριμαία, απορρίπτοντας ως παράνομο το δημοψήφισμα και κατακεραυνώνοντας τη Μόσχα για παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας.

Σε κυρώσεις προχώρησαν και οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας μέτρα εναντίον έντεκα αξιωματούχων -ανάμεσά τους και συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «28» κατέληξε γρήγορα στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων, όπως είχαν προαναγγείλει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριν το δημοψήφισμα -έχοντας ήδη αρχίσει να μιλούν για τρίτο στάδιο μέτρων.

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως προχωρά σε επιβολή κυρώσεων, «συμπεριλαμβανομένων και απαγορεύσεων εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων». Τα ονόματα δεν δημοσιοποιήθηκαν -φαίνεται πως θα ανακοινωθούν αφού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις.

Όπως ανέφερε στο twitter ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίναν Λινκεβίτσιους, αποφασίστηκε η επιβολή μέτρων σε βάρος 21 ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών των «28» στις Βρυξέλλες, προσέθεσε, θα ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα. Θεωρείται πως οι κυρώσεις των «28» θα στραφούν εναντίον αξιωματούχων πολύ κοντά στον κύκλο του ρώσου προέδρου.

Το ανακοινωθέν των ευρωπαίων ΥΠΕΞ (αγγλικά) καταδικάζει σε υψηλούς τόνους ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας πως δεν θα το αναγνωρίσει και λέγοντας πως επιπλέον διενεργήθηκε «υπό την ορατή παρουσία οπλισμένων στρατιωτών υπό εκφοβισμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων».

Κατακεραυνώνοντας επίσης ως «ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας» την «αυξανόμενη παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», καλεί τη Ρωσία να «κάνει βήματα αποκλιμάκωσης, να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις της στα προηγούμενα επίπεδα και τις θέσεις τους βάσει των διεθνών δεσμεύσεων και να ξεκινήσει άμεσες συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Η ΕΕ απειλεί επίσης ότι «περαιτέρω μέτρα από τη Ρωσία που αποσταθεροποιούν την κατάσταση θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επιπτώσεις» στις σχέσεις Μόσχας και «28», καλώντας τη ρωσική ηγεσία να «επιστρέψει στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΕ αντί να απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά και οικονομικά».

Έχοντας ήδη προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εν μέσω της χειρότερης κρίσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω Κριμαίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει επί τάπητος την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ μιλώντας στο δίκτυο Sky News μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ως προς τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί ο κατάλογος με τους 21 Ρώσους και Ουκρανούς στους οποίους αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε εξάλλου ότι το εύρος των μελλοντικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στο αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Το περιβάλλον του Πούτιν αγγίζουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Την ώρα που κατέληγαν σε αποφάσεις οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε έντεκα ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους, αγγίζοντας και το στενό περιβάλλον του ρώσου προέδρου.

Οι αποφάσεις είναι ανάλογες με των ευρωπαϊκών, προχωρώντας σε απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει εντός ολίγου σε διάγγελμα για την ουκρανική κρίση.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης στο Reuters πως η Ουάσινγκτον διαπιστώθηκαν «ανωμαλίες» στη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, και υπάρχουν μεταξύ άλλων «σαφή στοιχεία» πως ορισμένες κάλπες στην Κριμαία «έφτασαν προσημειωμένες».

Στη λίστα των ΗΠΑ βρίσκονται οι σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλάντσλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ, αλλά και ο αναπληρωτής ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν. Το ρωσικό τμήμα της λίστας συμπληρώνουν τα ονόματα υψηλόβαθμων βουλευτών.

Όσον αφορά τους Ουκρανούς στη λίστα, πρόκειται για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ και τον Βίκτορ Μεντβένττσουκ, ουκρανό επιχειρηματία επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος «Ουκρανική Επιλογή».

Ο Ρογκόζιν, ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, σχολίασε ως εξής την περίληψη του ονόματός του στη λίστα: «Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν λογαριασμούς ή περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή μήπως δεν το σκεφτήκατε αυτό;».

Σε ανάλογο τόνο ήταν και η πρώτη αντίδραση του Αξιόνοφ, πρωθυπουργού της Κριμαίας, ο άμεσος υφιστάμενος του οποίου είπε, σύμφωνα με το Interfax, πως τα αμερικανικά μέτρα «δεν θα επηρεάσουν το έργο του Σ.Αξιόνοφ ή του Βλ.Κονσταντίνοφ, ούτε και την διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Κριμαίας ζήτησε και επίσημα τη Δευτέρατην ένωση με τη Ρωσία , μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.

Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, η πρόταση για ένωση με τη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 96,77%. Η συμμετοχή έφτασε το 82,7%.