Τουλάχιστον 60 Θιβετιανοί τραυματίστηκαν, όταν κινέζοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Free Tibet και τον ραδιοφωνικό σταθμό Free Asia που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή στην επαρχία Μπιρού, όπου κάτοικοι της περιοχής απαίτησαν από την αστυνομία να απελευθερώσει έναν άνδρα, ο οποίος ήταν επικεφαλής διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων και ότι οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι έγινε χρήση πραγματικών πυρών.

Τον προηγούμενο μήνα είχαν πραγματοποιηθεί συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όταν πολίτες του Θιβέτ αρνήθηκαν να τοποθετήσουν την σημαία της Κίνας έξω από τα σπίτια τους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα για θρησκευτική και πολιτική καταπίεση -κάτι που οι κινεζικές Αρχές αρνούνται.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις συγκρούσεις, ενώ αστυνομικός στην επαρχία Μπιρού του Θιβέτ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «δεν υπήρξε διαδήλωση, κανείς δεν τραυματίστηκε».

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να εισέλθουν στο Θιβέτ μόνο μετά από πρόσκληση των κινεζικών Αρχών.