Την ώρα που ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, αναλάμβανε καθήκοντα στη μεταβατική περίοδο μετά την καθαίρεση του Μόρσι από την στρατό, η κυβέρνηση προχωρούσε σε συλλήψεις ισλαμιστών πολιτικών, παρά τις προεδρικές διακηρύξεις για ενότητα και παρά τα ανοίγματα σε όλες τις παρατάξεις, εκνευρίζοντας ακόμα και τα μετριοπαθή κόμματα, που θα ήθελαν να δουν απαλλαγή από τις τακτικές του παρελθόντος.

Ο ίδιος ο Μόρσι, που κάλεσε τους οπαδούς του να δείξουν ψυχραιμία για να μην χυθεί αίμα κρατείται στο υπουργείο Άμυνας. Έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από 30 άνθρωποι στις διαδηλώσεις την τελευταία εβδομάδα.

Αργότερα μέσα στην ημέρα επιβεβαιώθηκε ότι ο Μόρσι και άλλα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που ακόμα κρατούνται είναι υπό έρευνα για καταγγελίες περί προσβολής της Δικαιοσύνης» όπως και ότι τους έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου έτεινε χείρα φιλίας και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους λέγοντας ότι «είναι και αυτοί μέρος του λαού». Κανένας, είπε ακόμη, «δεν αποκλείεται, αν δεχτούν την πρόσκληση ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν να χτίσουν το έθνος».

Οι διαδηλώσεις έδωσαν τη δυνατότητα να ενωθούν οι αιγύπτιοι, είπε ο Μανσούρ, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό ο λαός «διόρθωσε την πορεία της λαμπρής επανάστασης».

Μίλησε ακόμη για εκλογές, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα. Οι ανακοινώσεις του στρατού ήταν την Τετάρτη και αυτές ασαφείς και μιλούσαν για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύντομα.

Μεταβατικός πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα αναλάβει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαρανττέι, σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης επί Μόρσι και πρώην επικεφαλής της IAEA, προσωπικότητα δηλαδή γνωστή στο εξωτερικό, με κύρος στη χώρας της και έρεισμα στους νέους αλλά και σε ισλαμιστές.

Συλλήψεις ισλαμιστών

Από την άλλη πλευρά, και πάρα τα μηνύματα, από δικαστικές και στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώθηκε ότι συνελήφθησαν ο επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Μπάντι, και ο υπαρχηγός, Χαΐράτ ελ-Σατέρ, επιχειρηματίας που ήταν η πρώτη επιλογή για την προεδρία το 2012, πριν προκριθεί ο Μόρσι.

Ακόμη, από το βράδυ της Τετάρτης, ελάχιστα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του στρατού για την αποπομπή του Μόρσι, βγήκε εκτός τηλεοπτικού αέρα δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός των Αδελφών Μουσουλμάνων και, αργότερα, άλλοι δύο μικρότεροι, ενώ ακόμη καταγράφηκαν και συλλήψεις στελεχών των σταθμών.

Στις συλλήψεις ισλαμιστών και στο κλείσιμο σταθμών αντέδρασαν μέλη των φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την αλλαγή στην κορυφή της εξουσίας. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, επισήμανε το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και συνεχίζει εκφράζοντας τη διαφωνία του στην απόρριψη οποιουδήποτε κόμματος «και ειδικά των ισλαμιστικών κομμάτων».

Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας υποστηρίζει ότι αυτό που συνέβη στη χώρα δεν ήταν πραξικόπημα αλλά «απαραίτητη απόφαση που πάρθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις για να προστατευτεί η δημοκρατία, για να διατηρηθεί η ενότητα και η ακεραιότητα της χώρας και να αποκατασταθεί η σταθερότητα».

Προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, σαλαφιστική ομάδα με σημαντική επιρροή κάλεσε τους ισλαμιστές να φύγουν από τους δρόμους για να μην βάλουν το εαυτό τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Πρέπει να αντιληφθούν την νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και να δείξουν υπομονή, λένε ακόμη στους οπαδούς τους.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις με αφορμή την πρώτη επέτειο ανόδου στην εξουσία του Μόρσι, έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από 30 άνθρωποι στις διαδηλώσεις.

Αναφορές για συγκρούσεις και επιθέσεις σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ανατραπέντα πρόεδρο, καταγράφηκαν και την Τετάρτη. Τη νύχτα πάντως οι δρόμοι είχαν γεμίσει με οπαδούς της αντιπολίτευσης που πανηγύριζαν την απόφαση ανατροπής.