Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος πίσω από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών από την NSA, απάντησε ζωντανά σε ερωτήσεις αναγνωστών στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Ακολουθούν τα σημαντικότερα συμπεράσματα της συζήτησης.
1. Είναι ελάχιστες οι πληροφορίες που αφορούν σε ιδιώτες και στις οποίες οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση.
Αν κάποιος αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (NSA, FBI, CIA DIA κλπ.) έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του SIGINT (SIGnals INTelligence – συλλογή και ανάλυση σημάτων επικοινωνίας) μπορεί να μάθει ό,τι χρειάζεται. Αριθμό τηλεφώνου, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ταυτότητα χρήστη, IPs, το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα πάντα. Οι περιορισμοί σε αυτό είναι μόνο πολιτικοί και όχι τεχνικοί και μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
2. Ο Σνόουντεν περίμενε πριν δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα, ελπίζοντας ότι ο Ομπάμα θα έφερνε την αλλαγή
Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ομπάμα και η εκλογή του με έκαναν να πιστέψω ότι θα διόρθωνε τα προβλήματα, όπως είχε υποσχεθεί. Πολλοί Αμερικανοί αισθάνονταν το ίδιο. Δυστυχώς αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, έκλεισε την πόρτα στην έρευνα για συστηματικές παραβιάσεις των νόμων, επέκτεινε βάναυσα προγράμματα και δεν έθεσε τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκουαντάναμο, όπου άνθρωποι ακόμη κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
3. Φοβάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να τον κάνουν να σιωπήσει με κάθε τρόπο.
Αυτό που μπορώ να πω τώρα είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το καλύψει όλο αυτό, φυλακίζοντας ή δολοφονώντας με. Η αλήθεια έρχεται και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει.
4. Ο Σνόουντεν είναι βέβαιος ότι έχει την κοινή γνώμη στο πλευρό του.
Αν η κυβέρνηση Ομπάμα απαντήσει με ακόμη σκληρότερο τρόπο εναντίον μου, να είναι σίγουρη ότι θα βρει απέναντί της μία εξίσου σκληρή κοινή γνώμη.
5. Δεν του προκαλεί εντύπωση η αντίδραση των μεγάλων μέσων ενημέρωσης.
Αρχικά η στάση τους με ενθάρρυνε. Δυστυχώς, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης πλέον ενδιαφέρονται περισσότερο για το τί είχα πει όταν ήμουν 17, ή για το πώς μοιάζει η κοπέλα μου, από το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης στην Ιστορία.
6. Η κρυπτογράφηση προσφέρει προστασία.
Ένα σωστά υλοποιημένο σύστημα κρυπτογράφησης είναι κάτι στο οποίο μπορείς να βασιστείς. Δυστυχώς όμως, η ασφάλεια στα άκρα των συστημάτων αυτών που βρίσκονται οι χρήστες έχει αδυναμίες και η NSA βρίσκει εύκολα τρόπους να την υπερκεράσει.
7. Δεν τον απασχολεί που ο Ντικ Τσέινι τον αποκάλεσε προδότη.
Το να σε αποκαλέσει προδότη ο Ντικ Τσέινι είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν Αμερικανό και όσο πιο πανικόβλητοι εμφανίζονται άνθρωποι σαν εκείνον, τόσο καλύτερα για εμάς. Εάν διδασκόταν ένα μάθημα για το πώς να γίνουμε οι πολίτες που φοβάται ο Τσέινι, θα είχα τελειώσει το λύκειο.
8. Δεν είναι κατάσκοπος της Κίνας.
Η αντίδραση των μέσων ενημέρωσης στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή από τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης. Αναρωτηθείτε: Αν ήμουν κατάσκοπος της Κίνας, δεν θα είχα πετάξει κατευθείαν για το Πεκίνο;