Το κίνημα ξεκίνησε με μικρές διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι νέοι, ξέσπασαν την οργή τους στους δρόμους της Βραζιλίας.

Διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα έξοδα και τις σπατάλες στη διοργάνωση του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερα χρήματα για την Παιδεία και την Υγεία.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την πολιτική διαφθορά, μόνιμο πρόβλημα στη Βραζιλία. Για μερικούς οι απαλλοτριώσεις και οι εξώσεις, που γίνονται για να διευκολυνθούν οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αδικίας.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια οι διαδηλωτές φώναζαν: «Δεν με νοιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλω χρήματα για την Παιδεία και την Υγεία».

Διακόσιοι κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. «Ηρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο μπάλα» είπε ένας 24χρονος διαδηλωτής.

Στη μεγαλύτερη πόλη, το Σάο Πάολο, ο κόσμος διαμαρτύρεται και για την αστυνομική βία σε προηγούμενες διαδηλώσεις, κυρίως της περασμένης Πέμπτης, όταν η αστυνομία χτύπησε με πλαστικές σφαίρες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσα στους 100 ανθρώπους που τραυματίστηκαν ήταν δημοσιογράφοι από εθνικά δίκτυα, οι οποίοι είπαν ότι έγιναν στόχοι σκοπίμως. Οι Αρχές υποσχέθηκαν να διερευνήσουν τις καταγγελίες.

Οι εικόνες που έδειξαν αστυνομικό να χτυπάει άγρια με κλομπ και να ρίχνει στο έδαφος ένα νεαρό ζευγάρι έγιναν πρωτοσέλιδο και εξόργισαν πολύ κόσμο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν να εξαπλωθεί το κύμα της οργής.
Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Βραζιλία φιλοξενεί το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που θεωρείται πρόβα τζενεράλε για το Μουντιάλ.

Στην τελετή έναρξης, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Μπραζίλια, ο κόσμος αποδοκίμασε την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από τα γήπεδα εκεί, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και στο Μπέλο Οριζόντε.
Είναι μια αντιστροφή της εικόνας που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία, μια χώρα όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει από τη φτώχεια και η οποία εμφανίζεται σαν γεωργική υπερδύναμη, με λόγο και βάρος στην παγκόσμια σκηνή.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 ήταν το κερασάκι σε αυτή την τούρτα.

Αλλά για πολλούς Βραζιλιάνους οι μεγάλες προσδοκίες δεν μεταφράστηκαν σε απτά αποτελέσματα. Σωρεία πολιτικών κατηγορούνται για διαφθορά, και παρά τις κάποιες μακροπρόθεσμες βελτιώσεις σε ορισμένες πόλεις, η εγκληματικότητα θερίζει.

Το έδειξε τις τελευταίες ημέρες ο ομαδικός βιασμός μιας τουρίστριας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και οι δύο οδοντίατροι που τους έκαψαν ζωντανούς ληστές στο Σάο Πάολο.

Για μια στιγμή η Βραζιλία φάνηκε να πρωτοστατεί στο οικονομικό μέτωπο ως αναδυόμενη μεγάλη δύναμη, μαζί με τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Αλλά τώρα η ανάπτυξη είναι υποτονική και οι ανησυχίες αυξάνονται.

Οι Βραζιλιάνοι δεν είναι από τους λαούς που κατεβαίνουν εύκολα στους δρόμους. Διαδηλώσεις σαν αυτές έχουν να γίνουν από το 1992, όταν έπεσε η κυβέρνηση του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου η χώρα βρίσκεται υπό τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας.

Προς το παρόν, η δημοτικότητά της έχει πέσει κατά οκτώ μονάδες, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ρουσέφ, το 2011.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Ιουνίου 2013

HeliosPlus