«Πολλοί στην Ευρώπη συμφωνούν ότι ο Δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει ποδοπατήσει αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και παραβιάζει την συνταγματική δημοκρατία. Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί σιωπούσαν σε μαγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα», γράφει το περιοδικό Spiegel.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο εισηγητής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κυκλοφόρησε ένα σχέδιο έκθεσης, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιο πρόσφατη τροποποίηση του ουγγρικού Συντάγματος παραβιάζει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η έκθεση επικρίνει τα μέτρα που περιορίζουν τις δικαιοδοσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και το εμποδίζουν να καταργεί νόμους που ψηφίζονται με την υποστήριξη των δύο τρίτων του κοινοβουλίου.

«To περιεχόμενο της έκθεσης δεν ήταν έκπληξη. Οταν το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε την τροπολογία του Μαρτίου, το έκανε παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ΕΕ.

Αλλά τα ευρήματα της έκθεσης είναι σαφώς δυσάρεστα για την ηγετική κεντροδεξιά πολιτική ομάδα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ», συνεχίζει το Spiegel.

H EE πρέπει να αποφασίσει αν θα επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία επειδή παραβλέπει τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ αυξάνεται η πίεση στο κεντροδεξιό ΕΛΚ, το μεγαλύτερο μπλοκ στην ευρω-βουλή, να επικρίνει ή να αποβάλει το ουγγρικό μέλος, το κυβερνών κόμμα Fidesz του Ορμπάν.
Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Βιβιάν Ρέντινγκ προειδοποίησε ότι αν η Ουγγαρία δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις της έκθεσης της Επιτροπής Δικαιοσύνης διατρέχει τον κίνδυνο να υποστεί μια «διαδικασία επί παραβάσει», ή ποινή.
Είναι επίσης δυνατόν, αν και απίθανο, να λάβει η ΕΕ το άνευ προηγουμένου βήμα της επίκλησης του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, της «πυρηνικής επιλογής» στα λόγια της Ρέντινγκ, η οποία θα μπορούσε να ανακαλέσει τα δικαιώματα ψήφου της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η έκθεση αυτού του μήνα είναι η τελευταία σε μια πλημμύρα από διεθνείς επικρίσεις που αποσκοπούν στην Ουγγαρία, από τότε που το Fidesz σάρωσε στις εκλογές και ανέβηκε στην εξουσία με μεγάλη πλειοψηφία, πριν από τρία χρόνια.

Οι πιο ηχηρές επικρίσεις προέρχονται, όπως είναι φυσικό, από την κεντροαριστερά.
Το Fidesz είναι πιστό μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος ο Ορμπάν είναι αντιπρόεδρος αυτού του κόμματος. Και δημοσίως, το ΕΛΚ έχει σταθεί πλάι στο Fidesz. «Δεν μπορείς να αποβάλεις ανθρώπους ή κόμματα μόνο και μόνο επειδή διαφωνείς μαζί τους», είπε προσφάτως ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ.
Αλλά είναι βέβαιο ότι ο Ορμπάν έχει γίνει πονοκέφαλος για τους Συντηρητικούς της ΕΕ.