Η αναγκαστική προσγείωση ενός Boeing 787 Dreamliner στην Ιαπωνία οδήγησε τις δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της χώρας να καθηλώσουν όλα τα αεροσκάφη αυτού του τύπου στο στόλο τους -το πιο πρόσφατο πλήγμα στην εικόνα του νέου μοντέλου της εταιρείας.

Το πρωί της Τετάρτης, Dreamliner της αεροπορικής Nippon πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Τακαμάτσου, λίγο μετά την απογείωσή του, όταν εμφανίστηκε πρόβλημα στην μονάδα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του αεροσκάφους ενώ το πλήρωμα πρόσεξε ότι μύρισε καμένο στο κόκπιτ και την καμπίνα.

Η Nippon προχώρησε στην καθήλωση των 17 αεροσκάφων αυτού του τύπου για να τεχνικούς ελέγχους. Την ίδια απόφαση πήρε αμέσως μετά και η Japan Airlines, που έχει επτά Boeing 787 Dreamliner στον στόλο της.

Το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι κατατάσσει το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην πτήση της Nippon στα «σοβαρά περιστατικά», στέλνοντας επίσης δικό του κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει το αεροσκάφος.

Τα Dreamliner είναι το νεότερο και τεχνολογικά πιο εξελιγμένο μοντέλο της Boeing -οι δε ιαπωνικές εταιρείες είναι οι σημαντικότεροι αγοραστές του μοντέλου και οι πρώτες που άρχισαν να το χρησιμοποιούν.

Τη σκιά τους όμως στην εικόνα του Boeing 787 έχουν ρίξει τα αρκετά περιστατικά προβλημάτων που σημειώθηκαν από το ξεκίνημα της εμπορικής χρήσης του: Τις περασμένες εβδομάδες έχει καταγραφεί διαρροή καυσίμων, ράγισμα παραθύρων στο κόκπιτ και προβλήματα στα φρένα σε αεροσκάφη αυτού τύπου.