Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εμπλοκή συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην περίφημη «λίστα Λανγκάρντ».

Μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν το γεγονός, τονίζοντας ότι πρόκειται για «βόμβα» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και μάλιστα εν μέσω δριμείας κρίσης.

Το πρακτορείο Associated Press υπογραμμίζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας «βρίσκεται πλέον στο κέντρο ενός κλιμακούμενου πολιτικού σκανδάλου» και υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Γ. Πακωνσταντίνου υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας του πρώτου προγράμματος λιτότητας της ρημαγμένης από τα χρέη Ελλάδας, αναφέροντας μάλιστα και τη διαγραφή του από το ΠαΣοΚ.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters επικαλείται δικαστικές πηγές και επιβεβαιώνει πως τρία ονόματα στενών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου απουσιάζουν από την πρώτη λίστα που του παρέδωσε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ. Τονίζει μάλιστα ότι η αποκάλυψη «δίνει νέα τροπή σε μια υπόθεση που εξόργισε τους χτυπημένους από τα λιτότητα Έλληνες, που είναι ούτως ή άλλως θυμωμένοι με την κυβέρνηση που αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή η οποία έχει συμβάλει στην οικονομική κρίση της χώρας». Το πρακτορείο αναφέρεται μάλιστα εκτενώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να καταδικάσει επώνυμες προσωπικότητες για φοροδιαφυγή.

Η εφημερίδα «The New York Times» αναφέρθηκε στο γεγονός πιθανής εμπλοκής του Γ. Παπακωνσταντίνου με πολύ προσεκτικό τρόπο, αναφέροντας την άρνησή του για οποιαδήποτε ανάμειξη στο ζήτημα, αποφεύγοντας συμπεράσματα και χαρακτηρισμούς, σε μια προσπάθεια να τηρήσει όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη στάση στο όλο ζήτημα.

Για μια υπόθεση που «αποτελεί πλήγμα για το ΠαΣοΚ αλλά και που θα προκαλέσει έκπληξη στις Βρυξέλλες, καθώς είχε καλή φήμη ανάμεσα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Η «λίστα έχει γίνει σύμβολο της ελλιπούς ετοιμότητας της κυβέρνησης στην Αθήνα» παρατηρεί η γερμανική «Tageblatt», ενώ το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μιλά για «φορολογικά σκάνδαλα δίχως τέλος στην Ελλάδα».

«Η επιστροφή της λίστας Λαγκάρντ ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα» γράφει στην ιστοσελίδα του το ελβετικό δίκτυο RTS Info. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα τρία ονόματα στενών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, του ανθρώπου που παρέλαβε πρώτος την περιβόητη λίστα και τα οποία απουσιάζουν από τη δεύτερη λίστα που έστειλαν στην Αθήνα οι γαλλικές Αρχές.

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου και τονίζει ότι ο πρώην υπουργός διαγράφηκε από το ΠαΣοΚ, καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έγραψε ότι πρώην υπουργός βρίσκεται εν μέσω φορο-σκανδάλου και σημείωσε ότι «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής έλαβε μία νέα τροπή την Παρασκευή με την αποκάλυψη ότι ένας πρώην υπουργός φέρεται να έσβησε ονόματα από την λίστα με τους φερόμενους φοροφυγάδες». Την είδηση αναδημοσίευσε και το γαλλικό κανάλι France24.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ρεπορτάζ για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την εμπλοκή του στη «Λίστα Λαγκάρντ» φιλοξένησαν χθες, Παρασκευή 28/12, πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρεται στην υπόθεση και τονίζει πως «ο Παπακωνσταντίνου διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν για τη παραποίηση της λίστας με τα ονόματα καταθετών σε ελβετική τράπεζα, είναι εξαιρετικά σοβαρές».
Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο δικαστικές πηγές στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πως τρία ονόματα στενών συγγενών του Παπακωνσταντίνου απουσιάζουν από την πρώτη λίστα που του παρέδωσε η ίδια η Λαγκάρντ. «Τα χέρια κάποιου Έλληνα άλλαξαν [την λίστα]», λεει, διατηρώντας την ανωνυμία του, στο ειδησεογραφικό δίκτυο ο αξιωματούχος, χωρίς να κατονομάσει ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την αλλαγή αυτή.
Κατόπιν, το πρακτορείο αναφέρει τόσο την ανακοίνωση του πρώην υπουργού, όπου αρνείται ότι έχει κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση, όσο και την αντίδραση του ΠαΣοΚ και την απομάκρυνσή του από το κόμμα. «Ο Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι άλλαξε τη λίστα μετά την παραλαβή της από τις γαλλικές αρχές», γράφει το ειδησεογραφικό δίκτυο, το οποίο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην πατρίδα της συζύγου του, στην Ολλανδία, για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
«Ο Παπακωνσταντίνου διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011. Εκείνος κατέθεσε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο ότι είχε περάσει περίπου 20 ονόματα στον κατάλογο προκειμένου να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», τονίζει το ρεπορτάζ, που καταλήγει λέγοντας πως «ο υπουργός παραδέχτηκε πως έδωσε τη λίστα σε έναν βοηθό του και κατόπιν αυτή χάθηκε, δεχόμενος αποδοκιμασίες από τους βουλευτές».

«Σάλος στην Ελλάδα από τη λίστα Λαγκάρντ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του «Business Insider». «Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και ήταν το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, διέγραψε τρία ονόματα από τη λίστα [Λαγκάρντ]», αναφέρει χαρακτηριστικά το διαδικτυακό οικονομικό περιοδικό.