Την προγραμματισμένη υποψηφιότητα του στρατηγού Τζον Αλεν για τη διοίκηση των αμερικανικών και των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη αποφάσισε να «παγώσει» ο Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που εμπλέκει τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στο σκάνδαλο Πετρέους.

Το FBI ανακάλυψε την αποστολή «ανάρμοστης» αλληλογραφίας ανάμεσα στον στρατηγό και μια φίλη του παραιτηθέντος αρχηγού της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.

Ωστόσο, ο στρατηγός «συνεχίζει να διοικεί» τις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) Τόμι Βίτορ.

«Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Αμυνας»
, ο πρόεδρος Ομπάμα «ανέστειλε το διορισμό του στρατηγού Αλεν στη θέση του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εν αναμονή της έρευνας για τη συμπεριφορά του κ. Άλεν που άρχισε το υπουργείο Αμυνας» ανακοίνωσε ο Βίτορ.

Ο στρατηγός Αλεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, επρόκειτο να εμφανιστεί την Πέμπτη ενώπιον της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου έκανε γνωστό στους δημοσιογράφους πως το FBI ανακάλυψε 20.000 ως 30.000 σελίδες «ανάρμοστης» αλληλογραφίας με ηλεκτρονικά μηνύματα ανάμεσα στον στρατηγό και τη Τζιλ Κέλεϊ, φίλη του ζεύγους Πετρέους.

Ο Πετρέους, υπενθυμίζεται, κατείχε τη θέση του Αλεν πριν πάει στην CIA -από την οποία και παραιτήθηκε εξαιτίας της εξωσυζυγικής του σχέσης με τη Μπρόντγουελ η οποία φέρεται να έστελνε απειλητικά mail στη Τζιν Κέλεϊ. Από την τελευταία εξάλλου ξεκίνησε και η έρευνα που οδήγησε και στην εμφάνιση του επικεφαλής της CIA.

Ο διορισμός του Αλεν στη θέση του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ είχε ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Επρόκειτο να αντικαταστήσει το ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη την άνοιξη του 2013 στη θέση που ανατίθεται πάντα σε Αμερικανό.

Ο στρατηγός Αλεν, ο οποίος διοικεί τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2011, επρόκειτο να αντικατασταθεί από έναν τον Αμερικανό Τζόζεφ Ντάνφορντ, δεύτερο στην ιεραρχία του σώματος των πεζοναυτών.