Ο δήμαρχος Πάτρικ Τζ. Μόρις και το δημοτικό συμβούλιο τoυ Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, όπου ζουν 210.000 κάτοικοι, υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 για προστασία από τους πιστωτές.

Σκοπός είναι το πάγωμα των νομικών απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι την άρση του καθεστώτος χρεοκοπίας. Πρόκειται για τη τρίτη σε σειρά πόλη της Καλιφόρνια από τον Ιούνιο, που υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9, μετά από τις πόλεις Στόκτον και Μάμοθ Λέικς, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα στην πολιτεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του δημοτικού συμβουλίου το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού της πόλης αναμένεται να υπερβεί τα 45 εκ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας του χρέους για παροχή συντάξεων, που ανέρχεται σε 195 εκ., για ιατροφαρμακευτικές παροχές σε συνταξιούχους (61 εκ. δολάρια) και μισθούς και εργασιακά επιδόματα (40 εκ. δολάρια).

Αλλά και άλλοι δήμοι των ΗΠΑ παρουσιάζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις για υψηλές συντάξεις και μισθούς – κυρίως των πυροσβεστών και των αστυνομικών – των προηγούμενων ετών, πριν σκάσει η φούσκα του στεγαστικού τομέα και πριν η ανεργία φτάσει να σημειώνει τόσο μεγάλα ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση δεν συνεπάγεται αυτόματα δικαίωμα υπαγωγής στην προστασία από τους πιστωτές. Από το 1937 έχουν κατατεθεί περίπου 640 αιτήσεις, το ένα τρίτο των οποίων απορρίφθηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια. Πάντως, ο δήμαρχος του Σαν Μπερναρντίνο δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά η πόλη αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της και βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Εντωμεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις τρεις παραπάνω πόλεις, καθώς οι υποθέσεις αυτές θα είναι ενδεικτικές για το εάν θα επιτραπεί και σε άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παρόμοιας φύσης να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.