Οι τρεις χήρες του Οσάμα μπιν Λάντεν κατηγορούνται από την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι μπήκαν παράνομα στη χώρα και πλέον αναμένεται να περάσουν από δίκη.

Τόσο η νεότερη σύζυγος του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα, η 30χρονη Αμάλ Αχμεντ Αμπντουλφατάχ, όσο και οι άλλες δυο χήρες του Σαουδάραβα αρχιτρομοκράτη, η 55χρονη Σιχάμ Αμπντάλα μπιν Χουσεΐν και η 63χρονη Κάιρα Χουσεΐν Σαμπίρ, αναμένεται να δικαστούν από πακιστανικό δικαστήριο. Το παράδοξο είναι ότι ήταν πειθήνια υποχείρια του ιδρυτή της αλ Κάιντα και δεν μπήκαν με τη θέλησή τους στη χώρα, αλλά τον ακολούθησαν υποχρεωτικά.

«Πενταετής φυλάκιση είναι η ανώτερη ποινή που μπορεί να τους επιβληθεί», τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων ο πακιστανός νομικός Χασαμάτ Χαμπίμπ, προσθέτοντας πως τα παιδιά μπορούν να φύγουν απ’ τη χώρα, αν το θέλουν ή να κάτσουν και να κάνουν συντροφιά στις μητέρες τους, για όσο καιρό διαρκέσει η δίκη τους.

Οι τρεις γυναίκες, μαζί με δέκα παιδιά του μπιν Λάντεν, διέμεναν μόνιμα στο ίδιο εκείνο κτίριο στην πόλη Αμποταμπάντ, του βορειοδυτικού Πακιστάν, όπου στις 2 Μαΐου 2011 εκτελέστηκε ο 54χρονος τρομοκράτης από πάνοπλους κομμάντος των Seals, των ειδικών δυνάμεων των αμερικανών πεζοναυτών. Πριν από ένα μήνα οι Αρχές του Πακιστάν κατέστρεψαν το τριώροφο κτίριο ενώ οι ένοικοί του βρίσκονται στα χέρια της πακιστανικής δικαιοσύνης.

Πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν ανακρίνει τις τρεις χήρες του μπιν Λάντεν μετά την επιχείρηση της ομάδας Αμερικανών κομάντος στις 2 Μαΐου. Η Αμπντουλφατάχ, η οποία ήταν με τον σύζυγο της την ώρα που εισέβαλαν οι αμερικανοί κομάντος, κι είχε τραυματιστεί στο πόδι κατά την ενέδρα, κατάγεται από την Υεμένη και ήταν μόλις 17 όταν παντρεύτηκε τον μπιν Λάντεν. Ισχυρίστηκε ανακρινόμενη ότι οι δυο τους είχαν πέντε χρόνια να βγουν έξω από τους ψηλούς τοίχους της έπαυλης στο Αμποταμπάντ, προσθέτοντας ότι τη νύχτα της Πρωτομαγιάς, λίγο πριν την αμερικανική επέμβαση, είχαν μόλις πέσει στο κρεβάτι και κλείσει το φως όταν άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς από τους αμερικανούς κομάντος.

Ωστόσο, οι άλλες δυο γυναίκες ισχυρίστηκαν πως εκείνες ήταν που προσπάθησαν να αποτρέψουν την δολοφονία του άντρα τους και πως η 30χρονη «δεν έκανε απολύτως τίποτα».