Ο πρώην ηγέτης της κομμουνιστικής Κούβας Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε την κλιμακούμενη εσωκομματική εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ ως τον «μεγαλύτερο διαγωνισμό ηλιθιότητας και άγνοιας που έγινε ποτέ».

Αφορμή για τα δηκτικά σχόλια του 85χρονου κομαντάντε ήταν τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ που έγιναν στη Φλόριντα ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, οι οποίοι πλειοδότησαν σε αντικαστρική ρητορεία προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοια και την ψήφο της συντηρητικής μερίδας της πολυάριθμης κοινότητας κουβανών εξορίστων που ζει στη συγκεκριμένη πολιτεία.

«Η επιλογή ενός Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία αυτής της παγκοσμιοποιημένης και επεκτεινόμενης αυτοκρατορίας είναι – και το εννοώ απολύτως – ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ηλιθιότητας και άγνοιας που έγινε ποτέ» ήταν η ακριβής φράση του Κάστρο, όπως μεταδόθηκε από όλα τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης της Αβάνας.

Παράλληλα ο Κάστρο επιχείρησε να ανασκευάσει τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση του αδελφού του, του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ευθύνεται για τον θάνατο του 31χρονου αντικαθεστωτικού Βίλμαρ Βιγιάρ Μεντόσα, ο οποίος κατά πληροφορίες πέθανε στη φυλακή ενώ βρισκόταν στην 50η ημέρα απεργία πείνας.

«Ηταν ένας κοινός απατεώνας που φυλακίστηκε γιατί ενεπλάκη σε περιστατικά βίας. Του παρασχέθηκε η καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη» ισχυρίστηκε ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο Βίλμαρ Βιγιάρ Μεντόσα δεν ήταν ιδιέταιρα γνωστός, ούτε καν στους κύκλους των αντιφρονούντων στην Κούβα και στην Φλόριντα. Πάντως η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε, μετά τον θάνατό του, ότι σχεδίαζε να προσθέσει το όνομά του σε κατάλογο με κρατούμενους για λόγους συνείδησης από όλο τον κόσμο.