Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στην Τσεχία το ζήτημα της έγκρισης του διακυβερνητικού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας με τον ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει με την υπογραφή του συμφωνία. Η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού είναι διχασμένη επί της συμφωνίας κινδυνεύοντας ακόμη και με κατάρρευση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ προειδοποιεί ότι εάν δεν εγκριθεί το σύμφωνο θα παραιτηθεί και θα αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση.

Η Τσεχία, η Σουηδία και η Ουγγαρία (και οι τρεις εκτός Ευρωζώνης) δήλωσαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ότι θα συμβουλευτούν τα Κοινοβούλιά τους πριν υπογράψουν τη συμφωνία δημοσιονομικής ένωσης που προώθησαν οι ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας, και η οποία περιλαμβάνει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και κυρώσεις για τους «απείθαρχους».

Ο Βάτσλαβ Κλάους, στα καθήκοντα του οποίου περιλαμβάνεται η υπογραφή διεθνών συνθηκών, διατύπωσε τις θέσεις του σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Πέτρ Νέτσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της τσεχικής εφημερίδας «Λίντοβε Νόβινι».

Η συζήτηση γύρω από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έχει προκαλέσει ρήγμα στην τσεχική κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Πετρ Νέτσας, η οποία επιδιώκει να έχει εγκρίνει τη συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ ηγείται του δεξιού κινήματος TOP09, ενός από τα τρία κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Πράγα μαζί με έναν άλλο δεξιό σχηματισμό, τον ODS του Νέτσας, και το κεντρώο κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις (VV).

Ο ίδιος δηλώνει ότι θα αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία, γεγονός που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης. «Δεν θα παραμείνω σε μια κυβέρνηση που οδηγεί την Τσεχική Δημοκρατία μακριά από την οδό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» δηλώνει.

«Δεν είμαστε ένα νησί ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική. Είμαστε οικονομικά εντελώς εξαρτημένοι από την ΕΕ όπου διοχετεύεται το 80% των εξαγωγών μας» επέμεινε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, λέγοντας ότι αναμένει τη σύνταξη του τελικού κειμένου επί του Δημοσιονομικού Συμφώνου.