Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των έξι τελευταίων εβδομάδων διαπραγματεύεται το πετρέλαιο μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα κλείσει τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ – από τα οποία περνά το 40% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τη μεταφορά του –, εάν υιοθετηθούν από τη διεθνή κοινότητα κυρώσεις που θα πλήττουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου συμπληρώνει σήμερα, Τετάρτη, επτά συνεχόμενες ημέρες ανόδου, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010.

«Αν πρόκειται να υιοθετηθούν κυρώσεις κατά των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, ούτε μια σταγόνα πετρελαίου δεν θα διέλθει μέσω των Στενών του Ορμούζ» προειδοποίησε την Τρίτη ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Αλί Ραχιμί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η δήλωση αυτή έγινε ενώ το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό άρχισε το Σάββατο ναυτικές ασκήσεις δέκα ημερών γύρω από τα Στενά του Ορμούζ.

Οι ναυτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά των Στενών του Ορμούζ στη θάλασσα του Ομάν και στο Κόλπο του Άντεν, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό.

Το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 15 σεντς στα 101,49 δολάρια το βαρέλι. Χθες, έκλεισε υψηλότερα κατά 1,7% στα 101,34 δολάρια, υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 16 Νοεμβρίου. Από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 11%. Το 2010 τα κέρδη ήταν 15%.Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε κατά 10 σεντς στα 109,17 δολάρια.