Αξιωματούχοι του Αραβικού συνδέσμου έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στη Συρία ώστε να προετοιμαστούν για τους 150 παρατηρητές οι οποίοι θα επιβλέψουν την εφαρμογή του αραβικού ειρηνευτικού σχεδίου αρχής γενομένης από τα τέλη Δεκεμβρίου, αφότου ακτιβιστές υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ πραγματοποίησαν την πιο θανατηφόρα καταστολή διαδηλωτών των τελευταίων εννέα μηνών.
Η Συρία καθυστέρησε επί αρκετές εβδομάδες μέχρι να υπογράψει το πρωτόκολλο για την αποδοχή παρατηρητών, τη Δευτέρα, οι οποίοι θα ελέγξουν κατά πόσον συμμορφώνεται με το σχέδιο να λήξει τη βίαιη καταστολή των πολιτών, να αποσύρει τα στρατεύματα από τους δρόμους, να απελευθερώσει τους κρατούμενους διαδηλωτές και να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν 111 πολίτες και ακτιβιστές την Τρίτη, όταν κυβερνητικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαδηλωτές στους λόφους της επαρχίας Ιντλίμπ και τους βομβάρδιζαν επί δύο ώρες.
Η Γαλλία χαρακτήρισε τους θανάτους «σφαγή άνευ προηγουμένου» και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι συριακές αρχές «παραβίασαν κατάφωρα τη δέσμευσή τους να πάψουν τη βία».

Άλλοι 100 λιποτάκτες του στρατού είτε τραυματίστηκαν είτε σκοτώθηκαν, καθιστώντας έτσι την Τρίτη την «αιματηρότερη ημέρα της συριακής επανάστασης», σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν.
Η επιβεβαίωση των γεγονότων από ανεξάρτητες πηγές είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, δεδομένου ότι οι αρχές, που ισχυρίζονται με τη σειρά τους ότι μάχονται εναντίον τρομοκρατών που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.100 στρατιωτικούς και αστυνομικούς, έχουν απαγορεύσει τη λειτουργία των περισσότερων ανεξάρτητων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Σύμφωνα με ακτιβιστές, η αιματοχυσία της Τρίτης ανέβασε τα θύματα των τελευταίων δύο ημερών σε 200.
Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι πραγματοποιούνται «φρικτοί φόνοι», συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού ενός τοπικού ιμάμη και απαίτησε διεθνή δράση με στόχο την προστασία των πολιτών.
Ο κλιμακούμενος φόρος αίματος τους τελευταίους εννέα μήνες εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης φέρνει ολοένα και πιο κοντά τον εφιάλτη ενός εμφυλίου πολέμου, την ώρα που ο Άσαντ , παρά τις διεθνείς κυρώσεις, συνεχίζει να στρέφεται με μανία εναντίον των διαδηλωτών.