Ο νόμος της κυβέρνησης Βίκτωρ Ορμπαν για τα ΜΜΕ είναι σε μεγάλο μέρος αντίθετος με το Σύνταγμα της Ουγγαρίας αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σχετικά με μία υπόθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και έβλαψε τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι με τον νόμο παραβιάζονται οι ελευθερίες του Τύπου. Συγκεκριμένα, αναίρεσε την δυνατότητα της εποπτικής Αρχής για τα ΜΜΕ να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της ιδιωτικότητας.

Επίσης, το Δικαστήριο αφαίρεσε από τον νόμο διατάξεις που περιόριζαν την προστασία των πηγών για θέματα δημοσίου συμφέροντος.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο κάνει τη δουλειά του. Εμείς θα επιδιώξουμε να βρούμε συνταγματικές λύσεις που θα επιλύνουν τα θέματα με αποφασιστικό τρόπο» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters.

Επιπλέον, το Δικαστήριο ακύρωσε νόμο για τις σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία.

Ο νόμος ψύχρανε τις σχέσεις της Ουγγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα σε περίοδο που αναλάμβανε την εξάμηνη προεδρία της χώρας, στις αρχές του 2011. Η χώρα αναγκάστηκε τελικά να αλλάξει ορισμένες διατάξεις του νόμου ώστε να αποφύγει περαιτέρω έρευνες από την Κομισιόν.