Περισσότεροι από 100 είναι οι άνθρωποι που έχει συλλάβει η βρετανική αστυνομία κατά τη διάρκεια της δεύτερης βραδιάς επεισοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, λεηλασίες καταστημάτων σε συνοικίες του Λονδίνου και τον τραυματισμό εννέα αστυνομικών.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, μέλη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης κλήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την «επαναλαμβανόμενη εγκληματική δραστηριότητα» σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας μετά τα επεισόδια βίας και λεηλασίας που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου– μία από τις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα. Ηδη από εκείνη τη νύχτα είχαν συλληφθεί 55 άτομα.

Στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο, όπου εκτεταμένα επεισόδια είχαν συμβεί το 1981, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη λεηλασία μεγάλου καταστήματος ηλεκτρικού εξοπλισμού και ομάδες νέων επετέθησαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, λεηλασίες σημειώθηκαν σε αρκετές συνοικίες κατά τα πρότυπα των ταραχών που ξέσπασαν το Σάββατο προς Κυριακή στο Τότεναμ, μια πολυεθνοτική συνοικία όπου αυτοκίνητα και κτίρια πυρπολήθηκαν, ενώ καταστήματα λεηλατήθηκαν και 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα χειρότερα επεισόδια που έχει γνωρίσει η βρετανική πρωτεύουσα από τις ταραχές στο Μπρίξτον το 1981.

Επίσης μια ομάδα από πενήντα νέους προκάλεσε ζημιές στο Οξφορντ Σέρκους, στην καρδιά του εμπορικού Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο αντιδήμαρχος του Λονδίνου Κιτ Μόλτχαουζ απέδωσε τα επεισόδια σε έναν μικρό αριθμό παράνομων στοιχείων με κίνητρό τους την κλοπή και όχι την κοινωνική διαμαρτυρία.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση με μικρούς θύλακες βίας, λεηλασίες και ταραχές που ξεσπούν σε αρκετές συνοικίες», τόνισε από την πλευρά της η Κριστίν Τζόουνς, της αστυνομίας του Λονδίνου.

Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τους διαδηλωτές να ζητούν «δικαιοσύνη», μετά το θάνατο ενός 29χρονου άνδρα, του Μαρκ Ντάγκαν, ο οποίος σκοτώθηκε την Πέμπτη κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Τότεναμ.

Η Μητροπολητική Αστυνομία, η οποία τον επόμενο χρόνο θα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τάξης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου–τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στη χώρα εν καιρώ ειρήνης – δέχεται επικρίσεις για το ότι επέτρεψε να κλιμακωθούν τα επεισόδια.

Τα επεισόδια σημειώνονται σε μία εποχή με έντονο το κλίμα δυσαρέσκειας στη χώρα, με την οικονομία σε δεινή κατάσταση και την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ.