Νέες αναταράξεις στην γερμανική πολιτική σκηνή προκαλεί η απόφαση του Βερολίνου να προχωρήσει στην πώληση 44 υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard προς την Σαουδική Αραβία, ενώ η συμφωνία – ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ – ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση 200 συνολικά τεθωρακισμένων κατά τους ερχόμενους μήνες.

Το περιοδικό Spiegel ανέφερε την Κυριακή ότι το γερμανικό συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την συμφωνία. Αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν σήμερα το πρωί το γεγονός, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία.

Κατόπιν τούτου, σύσσωμη η γερμανική αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για την συμφωνία, τονίζοντας ότι τα τεχνολογικά προηγμένα τανκς ίσως χρησιμοποιηθούν από την μοναρχία του οίκου των Σαούντ για την κατάπνιξη λαϊκών εξεγέρσεων στο εσωτερικό της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη ο στρατός του βασιλείου έχει αναλάβει ρόλο «προστάτη» του καθεστώτος του Μπαχρέιν, ενώ και μέσα στην Σαουδική Αραβία συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες των Σιιτών στις ανατολικές επαρχίες, όπου βρίσκονται και τα σημαντικότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η συμφωνία παραβιάζει τους περιορισμούς που έχουν τεθεί για τις εξαγωγές όπλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η Γερμανία είχε απορρίψει επανηλλειμένα το σαουδαραβικο αίτημα, επικαλούμενη τον πιθανό κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα γερμανικά τανκς εναντίον του Ισραήλ. Φαίνεται όμως πως το Βερολίνο, μπροστά στο υψηλό κέρδος για την βαριά πολεμική βιομηχανία (τα τανκς τύπου «2Α7+» κατασκευάζονται από την Krauss-Maffei Wegmann και την Rheinmetall).

Να σημειωθεί εδώ πως σαν απάντηση στις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» ο σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα διέταξε τον Μάρτιο την δημιουργία 60,000 νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της ασφάλειας μέσα στο υπουργείο Εσωτερικών. «Υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο αύξησης του αριθμού των αμυντικών εξοπλισμών και του πλήθους των ατόμων που εργάζονται σε αυτό τον τομέα», δήλωσε πηγή ασφαλείας από το Ριαντ.