Η ιταλική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βραζιλία, Γκεράρντο Ντα Φραντσέσκα, μετά την άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας να μην εκδώσει στην πατρίδα του τον ακτιβιστή Τσεζάρε Μπατίστι, ο οποίος αποφυλακίστηκε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ζήτησε από τον κ. Ντα Φραντσέσκα να επιστρέψει στην Ιταλία προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την νέα τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μείζον αυτό πολιτικό ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.
Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας καταδίκασε με δηλώσεις της σήμερα και η ιταλίδα υπουργός Νεολαίας Τζόρτζια Μελόνι, τονίζοντας πως αποτελεί ένα «χαστούκι στους ιταλικούς θεσμούς» και «την πολλοστή προσβολή» για τα θύματά του.
Ο 56χρονος ακτιβιστής καταδικάστηκε ερήμην το 1993 στην Ιταλία σε ισόβια για τέσσερις ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η Ιταλία ζητάει ο Μπατίστι να εκδωθεί στη χώρα του και να «πληρώσει το χρέος του προς τον ιταλικό λαό», αν και ο ίδιος όμως δηλώνει αθώος και ζητάει, μέσω των δικηγόρων του, άδεια μόνιμης παραμονής στη Βραζιλία.