Τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, την Πορτογαλία, οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται σε δύο δημοσκοπήσεις. Αν επαληθευθούν τα προγνωστικά θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας με το δεξιό κόμμα CDS.

Η πρώτη σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Diario de Noticias δείχνει τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκεντρώνουν 36%, πέντε μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλιστές του πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, που βρίσκονται στο 31%.

Η άλλη δημοσκόπηση, για το Diario Economico, δίνει στους Σοσιαλδημοκράτες ποσοστό 38,5% και στους Σοσιαλιστές 30,1%.

Οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας με το δεξιό κόμμα CDS, το οποίο συγκεντρώνει 11% και 9,7% στα δύο γκάλοπ.

Ενα τέτοιο αποτέλεσμα την Κυριακή το βράδυ θα ήταν ανακούφιση για τους επενδυτές επειδή μια ισχυρή πλειοψηφία είναι απαραίτητη ώστε να εφαρμόσει η Πορτογαλία το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει προκειμένου να λάβει δάνεια ύψους 78 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, ο 46χρονος Πέντρο Πάσος Κοέλιο διεκτραγώδησε το διακύβευμα των εκλογών, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης των Σοσιαλιστών, η Πορτογαλία μπορεί να βρεθεί σε διάστημα έξι μηνών στην «τραγική» κατάσταση της Ελλάδας.


«Η κυβέρνηση αυτή έχει ήδη αποτύχει»,
υπενθύμισε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που κατηγορεί τον Ζοζέ Σόκρατες ότι «είπε ψέματα στους Πορτογάλους για την πραγματική κατάσταση της χώρας» και «οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία».

Αντίθετα με την Ιρλανδία και την Ελλάδα, στην Πορτογαλία, όλα τα κόμματα, με την εξαίρεση της παραδοσιακής Αριστεράς που απειλείται με σημαντικές απώλειες, έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν αυστηρά τους όρους του σχεδίου διάσωσης, στο οποίο κατέληξαν στις αρχές Μαΐου οι διαπραγματεύσεις με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείου ύψους 78 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών.

Η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιτρέψει στην Πορτογαλία να λάβει 12,6 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση της επικείμενης λήξης ομολόγων στα μέσα Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, η μελλοντική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα πρέπει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 9,1% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο στο 5,9% αυτόν τον χρόνο και να φθάσει στο 3% μέχρι το 2013.

Για το 2011, ο κύριος κορμός των μέτρων λιτότητας (μείωση μισθών, αύξηση των φόρων και κατάργηση των επιδομάτων) έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά είναι προγραμματισμένη η εφαρμογή και άλλων μέτρων για το 2012 και το 2013 στους τομείς των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας.