Η γαλλική πολιτική σκηνή έγινε άνω – κάτω μέσα σε ένα λεπτό. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2012, αν και δεν είχε θέσει επισήμως υποψηφιότητα. Τώρα οι περισσότεροι θεωρούν ότι πολιτικώς είναι νεκρός.

Φίλοι και συνάδελφοι λένε ότι παρά το γεγονός ότι «πάντοτε τον ενδιέφεραν οι γυναίκες», η χρήση βίας δεν είναι του χαρακτήρα του. Η σύζυγός του, διάσημη δημοσιογράφος Αν Σενκλέρ, στέκεται στο πλευρό του.

Αλλοι εκτιμούν ότι μπορεί να έχει πέσει θύμα πολιτικής σκευωρίας, επειδή ήταν γνωστή η αδυναμία του για τις γυναίκες. Αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν με τον γάλλο βουλευτή Μπερνάρ Ντεμπρέ, ο οποίος είπε ότι αυτό που έκανε ο Στρος Καν «είναι ταπεινωτικό τόσο για το ΔΝΤ όσο και για τη χώρα μας».

Ποιος κερδίζει λοιπόν από την πτώση του Ντομινίκ Στρος-Καν;
Προφανώς ο Νικολά Σαρκοζί. Η δημοτικότητα του προέδρου δεν πρόκειται να ενισχυθεί από την υπόθεση, αλλά θα έχει απέναντί του υποψηφίους με μικρότερο ειδικό βάρος από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, που δεν έχει εμπειρία ούτε ως υπουργός, και οι κυρίες Μαρτίν Ομπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Από τα Δεξιά, η Μαρίν Λε Πεν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελός της. Κατά την άποψή της, ο Στρος-Καν εκπροσωπεί την ελίτ που έχει χάσει κάθε επαφή με τον γάλλο εργαζόμενο πολίτη. Ηταν ο κλασικός άνθρωπος του κατεστημένου – δικηγόρος επιχειρήσεων που υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών και προετοίμασε τη μετάβαση της Γαλλίας από το φράγκο στο ευρώ.
Η Λε Πεν υπενθύμισε, επίσης, στους ψηφοφόρους ότι «η αλήθεια είναι, και όλοι την γνωρίζουν, ότι το Παρίσι βοούσε επί μήνες, αν όχι χρόνια, στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους για την παθολογική σχέση που έχει ο κ. Στρος-Καν με τις γυναίκες».

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην κρίση της ευρωζώνης και θέλησε να σώσει το ευρώ. Κάποιοι λένε ότι η πολιτική κατεύθυνση του ΔΝΤ μπορεί τώρα να αλλάξει. «Το πιθανότερο είναι ότι ο διάδοχός του δεν θα είναι Ευρωπαίος και θα θελήσει να αλλάξει τις προτεραιότητες και την τεράστια δέσμευση προς την Ευρώπη», δήλωσε στο BBC ο Ζαν Πιζανί – Φερί, διευθυντής του οικονομικού think tank Bruegel.