Σήμερα, με την πατρίδα του στις φλόγες του εμφυλίου, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ ρίχνει τη μάσκα. Δείχνει ξεκάθαρα ότι όλος ο «προοδευτισμός» του δεν ήταν παρά ένα προπέτασμα καπνού. «Σε δυο μέρες θα καταπνίξουμε την εξέγερση!» προέβλεψε στις αρχές της εβδομάδας. «Οι στρατιώτες μας δεν έχουν σκοτώσει κανέναν άμαχο πολίτη», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα. Και στις 28 Φεβρουαρίου ένα τεκμήριο μανίας «ανέβηκε» στο Ιnternet: ένα βιντεάκι στο οποίο ο Σαΐφ προτρέπει οπαδούς του να πνίξουν στο αίμα τους εχθρούςκαι για του λόγου το αληθές αρπάζει ένα αυτόματο κι αρχίζει παθιασμένα να πολυβολεί!
Στα απειλητικά τηλεοπτικά του διαγγέλματα, όπως και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στην Τρίπολη, ο Σαΐφ- με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος, το ξυρισμένο κρανίο και το προτεταμένο πιγούνι- θύμιζε έναν παλαιό κατακτητή της χώρας του, τον ιταλό φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι.
«Θα πολεμήσουμε ως τον τελευταίο άνδρα, ως την τελευταία σφαίρα!», προειδοποίησε. «Μοναδική μας απόφαση είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη» είπε. Με άλλα λόγια, η οικογένεια Καντάφι αρνείται να μπει στο αεροπλάνο της φυγής από τη χώρα.
Και όμως: όταν εννιά χρόνια πριν, το 2002, οι ηγέτες των δυτικών χωρών- με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ – αποφάσισαν να αρχίσουν ξανά τις μπίζνες με την Τρίπολη, ο Σαΐφ προβλήθηκε από τα δυτικά ΜΜΕ ως ιδανικό πρόσωπο μιας νέας, πιο «πολιτισμένης» Λιβύης.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Τρίπολη και οικονομικά στη Βιέννη, όπου συνδέθηκε μάλιστα με στενή φιλία με τον ακροδεξιό ηγέτη Γεργκ Χάιντερ, το κόμμα του οποίου φέρεται να χρηματοδότησε αφειδώς! Τους συνέδεε άλλωστε με τον μακαρίτη αυστριακό νεοφασίστα ο αντισημιτισμός…
«Η Νο1 πολιτική μας προτεραιότητα είναι:πρώτον η δημοκρατία, δεύτερον η δημοκρατία, τρίτον η δημοκρατία!» έλεγε τότε. Και επειδή πολλοί δεν τον πίστευαν φρόντισε να αγοράσει την υποστήριξή τους- όπως «αγόρασε» με δωρεές 1,5 εκατ. στερλινών τη διδακτορική του διατριβή από την LSΕ, που μάταια τρέχει τώρα να ξεπλύνει τη «διαπλεκόμενη» ντροπή της! Η παραίτηση του πρύτανη σερ Χάουαρντ Ντέιβις είναι μόνον η αρχή…
Σιγή ιχθύος επιδεικνύουν όμως και πολλοί άλλοι διάσημοι φίλοι τού Σαΐφ Καντάφι, ιδίως από τη Γηραιά Αλβιόνα, στην οποία έζησε για αρκετά χρόνια, διέπρεψε ως κοσμικός πλεϊμπόι- τα έξαλλα πάρτι του έχουν μείνει στην ιστορία: σε ένα από τα οποία τραγούδησε και η Μαράια Κάρεϊ, με αμοιβή ένα εκατ. δολάρια!
Εγινε δεκτός με ενθουσιασμό, χάρη στο «πετρέλαιο του μπαμπά», σε όλα τα κέντρα αποφάσεων- από το Σίτι του Λονδίνου ως το Ουέστμινστερ και την Ντάουνινγκ Στριτ. Εκτός από τον πρώην υπουργό Πίτερ Μάντελσον , με τον οποίο έχουν κάνει και κοινές διακοπές στην Κέρκυρα, ο Σαΐφ μετρά ανάμεσα στους «κολλητούς» του τον κληρονόμο της δυναστείας των Ρότσιλντ, Νατ Ρότσιλντ, και τον πρίγκιπα Αντριου, τον οποίο μάλιστα έχει φιλοξενήσει και στην Τρίπολη, ανταποδίδοντας τη φιλοξενία του στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η σιγή αυτή δικαιολογείται και από το γεγονός ότι ο Σαΐφ είναι ο παρασκηνιακός μάνατζερ της Λιβυκής Αρχής Επενδύσεων (LΙΑ), ενός κρατικού επενδυτικού μαμούθ που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 70 δισ. (πετρο)δολαρίων, τα οποία έχει επενδύσει σε μετοχικά μερίδια πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά και τραπεζών.
«Ο Σαΐφ είναι ό,τι πιο κοντινό έχω γνωρίσει στον “Νονό”. Η LΙΑ είναι σαν επιχείρηση της Μαφίας» δήλωσε ανωνύμως στο ΒΒC ένας βρετανός επιχειρηματίας.
Η Λιβύη έχει επίσης συνάψει πολυσυζητημένες συμφωνίες συνεργασίας με πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η ΒΡ και η Royal Dutch Shell, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια για τη «συνεκμετάλλευση» των λιβυκών κοιτασμάτων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απειλή ότι είναι μεν έτοιμος να μετατρέψει τη Λιβύη σε «μια θάλασσα αίματος» αλλά δεν θα πειράξει τις πετρελαιοπηγές «γιατί είναι περιουσία του λιβυκού λαού», αποκτά πρόσθετο νόημα. Ουσιαστικά είναι ένα μήνυμα προς τους ξένους «σπόνσορες»: Αφήστε με να καταπνίξω την εξέγερση και οι επενδύσεις σας είναι εγγυημένες…

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΛΕΪΜΠΟΪ

Πλαστό διδακτορικό και διακοπές στην Κέρκυρα

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ παρουσίασε το 2008 στη London School of Εconomics το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία με τον… ειρωνικό τίτλο «Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στον εκδημοκρατισμό των παγκόσμιων θεσμών διακυβέρνησης». Εκτοτε η βρετανική ακαδημαϊκή κοινότητα έχει «πλημμυρίσει» από εκατοντάδες καταγγελίες για πάμπολλα αποσπάσματα τα οποία αποδεικνύουν ότι το πόνημα ήταν προϊόν λογοκλοπής και ότι προφανώς το είχε (αντι)γράψει άλλος.Το καθεστώς της Τρίπολης προσέφερε «γενναιόδωρα» 1,5 εκατ. στερλίνες ως οικονομική ενίσχυση στο διάσημο πανεπιστήμιο, γεγονός που, υπό το φως της σοβούσας στη Λιβύη εξέγερσης, θεωρείται πλέον σκάνδαλο και οδήγησε στην παραίτηση του πρύτανη.
Χάρη στα αμέτρητα πετροδολάρια του πατέρα του αλλά και στο προφίλ του περιζήτητου πλεϊμπόι που αγαπά τις γυναίκες και τα πολυτελή πάρτι, ο Σαΐφ έγινε φίλος και ομοτράπεζος πανίσχυρων ευρωπαίων πολιτικών, επιχειρηματιών και γαλαζοαίματων. Στενή φιλία ανέπτυξε με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μπλερ, τον λόρδοΠίτερ Μάντελσον.Οι δυο τους έκαναν μάλιστα τουλάχιστον μία φορά μαζί διακοπές στην Ελλάδα σε έπαυλη της Κέρκυρας.

WikiLeaks, μπράβοι, μίζες και… Coca-Cola

«Οι αλληλοκτόνες διαμάχες δεν είναι κάτι καινούριο για την διαβόητα ευερέθιστη οικογένεια Καντάφι», αναφέρεται σε έκθεση διπλωματών των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2009. Κατονομάζονται μάλιστα πολλοί αξιωματούχοι που «εξορίστηκαν», απολύθηκαν ή κακοποιήθηκαν επειδή δεν ικανοποίησαν τις απαιτήσεις των παιδιών ή απλώς ευνόησαν τη μία ή την άλλη αδελφική φράξια.
Σύμφωνα με «φρεσκότατη» «διαρροή» από τον ιστότοπο WikiLeaks, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», δύο αδέλφια της οικογένειας Καντάφι και οι «αυλές» τους συγκρούστηκαν άγρια πριν από πέντε χρόνια για το ποιος θα ελέγχει το νέο εργοστάσιο της Coca – Cola, το οποίο εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη το 2005. Η διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στους δύο γιους του Καντάφι, τον Μουτασίμ και τον Μοχάμεντ (φωτογραφία). Δύο εβδομάδες μετά τα εγκαίνια, ομάδα ενόπλων υπό τις διαταγές του Μουτασίμ πραγματοποίησε έφοδο με αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή! Οι εισβολείς απήγαγαν έναν από τους εξαδέλφους του Μοχάμεντ και τον έκλεισαν στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Η μαφιόζικη σύγκρουση έληξε με την «πυροσβεστική» παρέμβαση της κόρης του Καντάφι, της Αϊσά, που συμφιλίωσε τα δυο αδέλφια της μοιράζοντας, όπως λένε, ακριβοδίκαια τις «μίζες».

«MΑΥΡΕΣ ΛΕΓΕΩΝΕΣ»

Οι μισθοφόροι φονιάδες με την προκαταβολή των €30.000

Φοβούμενος πραξικόπημα, ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει κατακερματίσει τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις και τις έχει υποκαταστήσει με ετερόκλητες «ταξιαρχίες» αφοσιωμένων μισθοφόρων από άλλες χώρες της Αφρικήςτις διαβόητες «μαύρες λεγεώνες» του. Ετσι, καθένας από τους γιους του δικτάτορα ουσιαστικά διοικεί σήμερα και μία τέτοια μονάδα, μηχανοκίνητη και με βαρύ οπλισμό. Την ισχυρότερη μονάδα, την «Ταξιαρχία των Μαρτύρων» όπως αποκαλείται, την ελέγχει ο Καμίς, ο μόνος από τους γιους που διαθέτει στρατιωτική εκπαίδευση.
Η αφοσίωση των μισθοφόρων δεν είναι φθηνή υπόθεση: το WikiLeaks αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν απέρριψε το αίτημα του τέταρτου γιου τού Καντάφι, Μουτασίμ, να του δώσει 1,2 δισ. δολάρια για τη «δική του» παραστρατιωτική ομάδα. Ηθελε να μη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι του Καμίς!
Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των «μαύρων φονιάδων» της οικογένειας Καντάφι. Φαίνεται όμως ότι είναι τουλάχιστον 10.000 «παλαιοί» μαχητές από το Τσαντ, τον Νίγηρα και το Μάλι, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες Τουαρέγκ, ενώ τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, όπως γράφτηκε, στρατολογήθηκαν επί τούτου 5.000 ως 6.000 ακόμα, με προκαταβολή 30.000 δολάρια ο καθένας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ