Η ξεχασμένη διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την αιματηρή επέμβαση των μαροκινών δυνάμεων σε καταυλισμό που είχαν στήσει γηγενείς Σαχράουι, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείρισή τους από τις μαροκινές Αρχές. Το Μέτωπο Πολισάριο, κίνημα δεκαετιών για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, δηλώνει ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και 159 αγνοούνται μετά την άγρια επιχείρηση καταστολής.

Η Δυτική Σαχάρα, μία αραιοκατοικημένη ερημική περιοχή με έκταση όση αυτή της Βρετανίας, αποτελεί αντικείμενο της πιο μακρόχρονης εδαφικής διένεξης της Αφρικής. Το Μαρόκο προσήρτησε τη Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία, το 1975 και αποδέχεται μόνο την αυτονομία της.

Το Μέτωπο Πολισάριο, ένα κίνημα 35 ετών για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο κατά των μαροκινών δυνάμεων έως ότου ο ΟΗΕ μεσολάβησε το 1991 για μια κατάπαυση του πυρός.

Το Πολισάριο τερμάτισε τον ένοπλο αγώνα, αλλά ζητά πάντα ανεξαρτησία, και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως να βρεθεί κάποια λύση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, το Σαββατοκύριακο υπήρχαν στον καταυλισμό 20.000 άνθρωποι σε περίπου 8.000 σκηνές. Η διαμαρτυρία αυτή διαρκούσε ήδη ένα μήνα. Δεν συνδέεται ανοικτά με το κίνημα της ανεξαρτησίας, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως καλύτερες δουλειές και καλύτερες υπηρεσίες από τις μαροκινές Αρχές.

Η αιματηρή επέμβαση- επίδειξη ισχύος ήλθε τη στιγμή που διαπραγματευτές της μαροκινής κυβέρνησης και του Πολισάριο επρόκειτο να συναντηθούν για νέες συνομιλίες στις ΗΠΑ με μεσολάβηση του ΟΗΕ. Το Μαρόκο έχει προσφέρει στη Δυτική Σαχάρα αυτονομία, όμως το Πολισάριο την απορρίπτει· ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα και η ανεξαρτησία να είναι μεταξύ των επιλογών των ψηφοφόρων.

Η έφοδος στον καταυλισμό πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας· μαροκινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από ξηράς και αέρος και κατέστειλαν σύμφωνα με μαρτυρίες με άγριο τρόπο και αδιακρίτως τον ανυπεράσπιστο άμαχο πληθυσμό των Σαχράουι που βρισκόταν εκεί.

Ο καταυλισμός καταστράφηκε πλήρως και το Μέτωπο Πολισάριο απηύθυνε επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να επέμβουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το Πολισάριο από την Αλγερία, όπου έχει την έδρα του, αναφέρει ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 723 τραυματίστηκαν και 159 αγνοούνται μετά τη μαροκινή επέμβαση στον καταυλισμό. Το Ραμπάτ υποστηρίζει αντίθετα ότι από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι (όλοι στρατιώτες) και κανένας άμαχος.

Το Πολισάριο καταγγέλλει ότι οι μαροκινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν κατά την επέμβασή τους αληθινές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Λεηλάτησαν, επίσης, εκατοντάδες κατοικίες και καταστήματα, και κατέστρεψαν αυτοκίνητα που ανήκουν σε Σαχράουι (τον πληθυσμό της Δυτικής Σαχάρα).