ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ Κοιτίδα πολιτισμού, αστείρευτη πηγή γνώσης και πόλο έλξης για χιλιάδες πνευματικούς ανθρώπους απ΄ όλο τον τότε γνωστό κόσμο αποτέλεσε για έξι ολόκληρους αιώνες το Πανεπιστήμιο της Ναλάντα, το οποίο βρισκόταν στη σημερινή ανατολική Ινδία. Σήμερα, περίπου 800 χρόνια μετά, όλα είναι έτοιμα για να γεννηθεί ξανά. Αυτό που απομένει είναι να δώσει το (αναμενόμενο) «πράσινο φως» μια επικείμενη απόφαση του ινδικού Κοινοβουλίου.

Από το 427 π.Χ., οπότε και άρχισε να λειτουργεί, το Πανεπιστήμιο της Ναλάντα, το πρώτο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης με όρους που θυμίζουν τα σύγχρονα ΑΕΙ, προσέλκυε σπουδαστές από την Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Θιβέτ, την Ινδονησία, την Περσία, την Τουρκία, την Ελλάδα και φυσικά απ΄ όλη την Ινδία. Αν και βουδιστικό πανεπιστήμιο, ήταν γνωστό όχι τόσο για τις θρησκευτικές επιστήμες όσο για τη μελέτη των μαθηματικών, της φιλοσοφίας, των γλωσσών, της ιατρικής και της δημόσιας υγείας.

Στο απόγειό του μετρούσε 10.000

φοιτητές και 2.000 καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρείχε και κοιτώνες για τη στέγασή τους.

Διεθνούς φήμης ήταν και η εννεαώροφη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, γνωστή ως «Βουνό της Αλήθειας», όπου στρατιές εγγράμματων βουδιστών μοναχών αντέγραφαν βιβλία με το χέρι.

Ο μύθος λέει ότι όταν το 1193 μ.Χ. ένας μογγόλος στρατηγός λεηλάτησε το πανεπιστήμιο, εξαγριωμένος από την ιδέα ότι ίσως δεν υπήρχε αντίγραφο του Κορανίου στη βιβλιοθήκη, αυτή καιγόταν για τρεις μήνες λόγω του πλούτου των συγγραμμάτων της.

Η ιδέα της αναβίωσης του πανεπιστημίου πρωτοσυζητήθηκε τη δεκαετία του ΄90, αλλά το 2006 άρχισαν οι προσπάθειες για την υλοποίησή της. «Ψυχή» της προσπάθειας είναι ο βραβευμένος με Νομπέλ ινδός καθηγητής Αμάρτια Σεν, ο οποίος διδάσκει οικονομικά αλλά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Γνωστός ως «μητέρα Τερέζα των Οικονομικών» για το έργο του όσον αφορά τον λιμό, τους γενεσιουργούς μηχανισμούς της φτώχειας και τον πολιτικό φιλελευθερισμό, θεωρείται ένας εκ των 100 πιο σημαντικών προσωπικοτήτων του κόσμου για το 2010, σύμφωνα με το περιοδικό «Τime».

Το νέο Πανεπιστήμιο της Ναλάντα θα χτιστεί κοντά στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο του παλαιού, ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος με δέκα ναούς, τεράστια κτίρια, λίμνες και πάρκα. Στόχος; Τίποτα λιγότερο από το να αποκτήσει ξανά τη φήμη του παλαιού! Δεδομένου ότι τρία μόνο πανεπιστήμια στην Ασία (του Τόκιο, του Χονγκ Κονγκ και του Κιότο) βρίσκονται ανάμεσα στα 25 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, πιστεύεται ότι θα γίνει δυνατή η συσσώρευση σπουδαστών όχι μόνο από όλη την Ασία, αλλά και από τις υπόλοιπες ηπείρους.

Λεπτομέρεια: το αρχαίο Πανεπιστήμιο της Ναλάντα μετρούσε και τον ίδιο τον Βούδα στους χιλιάδες επισκέπτες του.