ΤΡΙΠΟΛΗ Την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης της Βρετανίας προκάλεσε η υποδοχή ήρωα την οποία επεφύλαξαν στην Τρίπολη της Λιβύης περίπου 1.000 νεαροί στον Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι, πρώην πράκτορα των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ως εγκέφαλος της ανατίναξης αεροπλάνου της Ρan ΑΜ πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκωτίας στις 18 Δεκεμβρίου 1988. Ο Αλ Μεγκράχι έλαβε χάρη από την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας και αποφυλακίστηκε προκαλώντας την οργή των συγγενών των 259 νεκρών από την επίθεση. Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Βρετανία έκανε αυτή τη χάρη στον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μοαμάρ Καντάφι ως «αντάλλαγμα» για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από βρετανικές εταιρείες όπως η ΒΡ.

«Είναι προφανές ότι το να βλέπουμε την Τρίπολη να υποδέχεται σαν ήρωα κάποιον που έχει καταδικαστεί για μαζικές δολοφονίεςείναι βαθύτατα ανησυχητικό, βαθύτατα θλιβερό, ιδιαίτερα για τις οικογένειες που θρηνούν κάθε μέρα την απώλεια των αγαπημένων τους πριν από 21 χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ . Και πρόσθεσε: «Η Λιβύη πρέπει να αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά της τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα αντιμετωπίσει την επιστροφή της στην κοινότητα των πολιτισμένων εθνών».

Εκπρόσωπος ομάδας συγγενών των θυμάτων εξέφρασε την άποψη ότι η Λιβύη παρέβη μυστική συμφωνία για την αποφυλάκιση του 57χρονου πρώην πράκτορα, ο οποίος είναι βαρύτατα ασθενής- πάσχει από καρκίνο του προστάτη σε τελικό στάδιο και αφέθηκε ελεύθερος «για λόγους ανθρωπιστικούς». «Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι η Λιβύη είχε συμφωνήσει με τη Βρετανία να επικρατήσουν χαμηλοί τόνοι και να μην υπάρξει καμία υποδοχή ήρωα στον Αλ Μεγκράχι» δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συγκεντρωθέντες ήταν μέλη μιας πολιτικής νεολαίας η οποία πρόσκειται στον Σαΐφ αλ ΙσλάμΚαντάφι, τον θεωρούμενο «μεταρρυθμιστή» γιο τού ηγέτη της Λιβύης.

Ο υιός Καντάφι είχε αναλάβει προσωπικά εδώ και έναν χρόνο την υπόθεση της αποφυλάκισης του πρώην πράκτορα, διαπραγματευόμενος συνεχώς με τη Βρετανία. Τον συνόδευσε μάλιστα στο ταξίδι της επιστροφής και στάθηκε μαζί του στην κορυφή της σκάλας του αεροπλάνου στην Τρίπολη, αγκαλιάζοντάς τον επιδεικτικά υπό τις επευφημίες του πλήθους.