Για λόγους ασφαλείας η περιοχή πάνω από τη Βουλιαγμένη έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «non flight zone» και ένα ζεύγος F-16 και ένα αεροσκάφος εναέριας έγκαιρης επιτήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε πτήση στην περιοχή. Σκάφη του Λιμενικού και βατραχάνθρωποι πήραν ήδη θέσεις στην απέναντι βραχονησίδα Φλέβες και ελέγχουν τη θαλάσσια περίμετρο. Πλην των 130 ισχυρών του κόσμου, που τα ονόματά τους βρίσκονται στη Λίστα Μπίλντερμπεργκ, η πρόσβαση των υπολοίπων θνητών προς τον «Αστέρα» έχει απαγορευθεί. Ακόμη και οι σύζυγοι των συμμετεχόντων δεν επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί τους.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά που για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες στις εργασίες της Λέσχης θα παραμείνουν έγκλειστοι στο ξενοδοχείο και δεν θα παραστούν σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως αυτές που έγιναν το 2007 στην Κωνσταντινούπολη με περιήγηση στο Μπλε Τζαμί και στην Αγία Σοφία ή οι συναυλίες που δόθηκαν πέρυσι προς τιμήν τους στην Ουάσιγκτον. Ο Χένρι Κίσινγκερ, τακτικό μέλος της Λέσχης, αρνήθηκε να έρθει στην Αθήνα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Ο «μάγος της διπλωματίας» είχε αρνηθεί να έρθει στην Αθήνα και το 1993, όταν συνεδρίασε και πάλι η Λέσχη στην Ελλάδα, κρίνοντας τα μέτρα ανεπαρκή.

O θεωρούμενος ως επικεφαλής της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στην Ελλάδα και μέλος της Διαχειριστικής της Επιτροπής, ο κύπριος επιχειρηματίας και πρόεδρος της CocaCola 3Ε κ. Γ. Δαυΐδ, θα είναι από τους πρωταγωνιστές της Συνόδου. Εχουν επίσης προσκληθεί ειδικά για τη σύνοδο της Λέσχης στην Αθήνα έλληνες επιχειρηματίες, καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, όπως και άλλοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Η χθεσινοβραδινή δεξίωση βρέθηκε εντός των αυστηρών πλαισίων του πρωτοκόλλου της Λέσχης. Χωρίς σαμπάνια, μόνο με έναν λιτό μπουφέ (κυρίως με θαλασσινά) από τον οποίο οι πάντες πέρασαν είτε ήταν βασίλισσες, είτε πρωθυπουργοί, είτε υπουργοί, είτε ακαδημαϊκοί, είτε τραπεζίτες, είτε άνθρωποι της ΝΑSΑ. Σερβιρίστηκαν μόνοι τους και όρθιοι, τρώγοντας σε πηγαδάκια. Ηταν μια ευκαιρία αφενός για να γνωριστούν μεταξύ τους και αφετέρου για να συζητήσουν πολιτικοοικονομικά θέματα, χωρίς ατζέντα και χωρίς πρακτικά. Για τους έλληνες πολιτικούς η σύνοδος της Λέσχης αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων.

Πρακτικά κρατούνται για τις εργασίες της Λέσχης, μόνο που ποτέ δεν αναφέρεται ποιος είπε τι. Εκδίδονται πάντως σε βιβλίο μετά το πέρας των εργασιών. Οι δημοσιογράφοι που μετέχουν έχουν την υποχρέωση να μη γράψουν τίποτε, να μην αποκαλύψουν τα ονόματα όσων συμμετέχουν και κυρίως να μη χρησιμοποιήσουν τα συμπεράσματα της Λέσχης ως πηγές τους για μελλοντικά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ τους. Τα «απαγορεύεται» είναι περισσότερα από τα «επιτρέπεται» και αυτός είναι και ο λόγος που η Λέσχη απέκτησε τη φήμη της «σκιώδους παγκόσμιας κυβέρνησης» ή του «προθαλάμου των ηγετών».

Τ ι είδους όμως παγκόσμιας κυβέρνησης; Πέρυσι για παράδειγμα, όπως αναφέρουν εμπιστευτικά άνθρωποι που μετείχαν στις εργασίες της στην Ουάσιγκτον, είχε συζητηθεί επί μακρόν η παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν είχε προβλεφθεί η οικονομική κρίση. Ειπώθηκαν βεβαίως από οικονομολόγους ορισμένα πράγματα για «μαύρα σύννεφα στην οικονομία» και για «προβληματικό φθινόπωρο» , αλλά ξεκάθαρα ότι επέρχεται παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είχε ποτέ αναφερθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που στην εφετινή σύνοδο τα επτά από τα 14 θέματα που συνολικά βρίσκονται στην ατζέντα της Λέσχης αφορούν την οικονομική κρίση και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» , τα ζητήματα που θα συζητηθούν αφορούν τη χρηματοπιστωτική εποπτεία, τις προοπτικές της οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της στη βιομηχανία και στις τράπεζες, καθώς και προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ατζέντα, θα συζητηθούν η δυναμική επανεμφάνιση της Ρωσίας και η ισχυροποίηση της Κίνας, η ένταση στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις Ευρώπης- ΗΠΑ. Στα θέματα περιβάλλοντος θα κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για τη μετά Κιότο εποχή λόγω και της Συνόδου Κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού πολέμου.

Μια παγκόσμια «δεξαμενή σκέψης»
Οι συνεδριάσεις της Λέσχης αποτελούν ένα παγκόσμιο think tank, στο οποίο οι πάντες μπορούν να διατυπώσουν προτάσεις, προβλέψεις, εισηγήσεις, χωρίς να δεσμεύουν κανέναν. Πέρυσι, για παράδειγμα, έγινε παρουσίαση από στελέχη της ΝΑSΑ, καθώς και από γάλλους και γερμανούς πανεπιστημιακούς για τα σκοτεινά σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου και πώς αυτά επηρεάζουν την πολιτική, την ηθική και τη δράση. Εφέτος αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά το πώς μπορεί να ξεκινήσει αλλά και να αποτραπεί ένας ηλεκτρονικός πόλεμος.

Οι εργασίες αρχίζουν σήμερα το πρωί και οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούν τους 130. Το 1/3 εξ αυτών είναι πολιτικοί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αντιστοίχως, με ίση εκπροσώπηση), το 1/3 εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 1/3 ακαδημαϊκοί, νομπελίστες και γνωστοί δημοσιογράφοι. Οι συζητήσεις διεξάγονται σε 15 τραπέζια και συμμετέχουν οι πάντες. Οι ομιλητές μιλούν επί συγκεκριμένου θέματος για επτά λεπτά. Οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να παρέμβουν για να ρωτήσουν, να προσθέσουν ή να κάνουν παρατηρήσεις. Εχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό.