Οταν γίνεται λόγος για καπνούς τούτη την εποχή, το μυαλό πάει ευθύς αμέσως σε φωτιές και μπαρούτια! Εκτός όμως από τις φιτιλιές που μας έχουν ανάψει, έχουμε δεχθεί ότι η εποχή τη σηκώνει τη «φωτίτσα» της με θεμιτό και δημιουργικό τρόπο.

Οι μυρωδιές του τζακιού και του καμένου ξύλου και η όλη ενεργειακή αύρα που αποπνέουν είναι εικόνες που ζεσταίνουν, εκτός από τις νύχτες μας, και τις καρδιές μας μαζί. Ισως αυτή η μυρωδιά του τζακιού που παραπέμπει σε παρελθόντες χειμώνες, το αναψοκοκκίνισμα του θυμικού μας λόγω συνθηκών, αλλά και η ρετροσκοπική διάθεση που όλους μας έχει πιάσει μάς κάνουν να στρεφόμαστε ξανά σε πράγματα λιγότερο εξεζητημένα, απαλλαγμένα από φανφάρες.

Στον μαγικό κόσμο των αποσταγμάτων πάντα υπάρχει ανάγκη για νέες ανακαλύψεις. Μία από τις μείζονες είναι να ανακαλύπτεις κάθε φορά τη συγκίνηση και την απόλαυση σε ένα από τα κλασικά spirit, πολλώ δε μάλλον σε ένα malt. Με το που μπήκε το ’12 εκδηλώθηκε μια σημαντική ζήτηση στα σκωτσέζικα καπνιστά malt ουίσκι. Αυτή η πικάντικη στόφα σε συνδυασμό με τη θαλασσινή αύρα τους ήταν ο προσδοκώμενος συνδυασμός για θαλπωρή μαζί με spice-up κίνητρα, δοσμένα μέσα από απολαυστική γεύση.

Ο καπνιστός χαρακτήρας στα σκωτσέζικα ουίσκι προκύπτει από την τύρφη. Η τύρφη είναι ένας θάμνος που αφθονεί στη σκωτσέζικη γη, τόσο στα ηπειρωτικά όσο και στα νησιά της. Την τύρφη τη χρησιμοποιούν στα αποστακτήρια για να στεγνώσουν και να καβουρδίσουν τα δημητριακά πριν από τη βυνοποίηση και αποκτούν έτσι αυτόν τον χαρακτήρα καμένου ξύλου, με νότες στάχτης και ξύλου από δάσος, ακόμη και δευτερογενώς αρώματα από παλιό έπιπλο ή καπνιστό κρέας και κυρίως καπνιστό σολoμό ή ρέγκα, έναν συνδυασμό δηλαδή από τη θάλασσα, τη νοστιμιά της αλμύρας, του αλατιού και του καπνισμένου ξύλου. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος που τα καπνιστά malt έχουν κυρίως συνδυαστεί με τη θάλασσα, παρ’ όλο που ο χαρακτήρας αυτός γευσιγνωστικά συναντάται και στα ηπειρωτικά. Στα νησιά άλλωστε βρίσκονται και κάποια από τα αποστακτήρια-θρύλους.

Για τον bartender άλλωστε το καπνιστό malt είναι πρόκληση, αφού έχει μια γευστική παντοδυναμία που κρατά την υπόστασή του ανέγγιχτη, χωρίς να περνούν πάνω του τα άλλα συστατικά του κοκτέιλ και δίχως να χάσει τη ρώμη του στο σέικερ.


Το κοκτεÏλ Από τον mixologist Γιάννη Πετρή

50 ml σκωτσέζικο blended ουίσκι 10 ml καπνιστό Islay ουίσκι 10 ml honey syrup 5 ml Yuzu lime syrup* 1 σταγόνα Angostura bitter

Μέθοδος: stirred

Σερβίρουμε σε ποτήρι on the rocks και γαρνίρουμε με ένα kaffir lime.

*To Yuzu lime εισάγεται από την Ιαπωνία και το άρωμά του είναι κάτι μεταξύ λάιμ, νεραντζιού και μανταρινιού.