Δεν υπάρχει καλύτερο κλείσιμο ενός γεύματος από έναν επιδόρπιο οίνο, ειδικά όταν αυτός συνοδεύει το γλυκό. Για μια τέτοια στιγμή έχω υπόψη μου τον Λιαστό Ερυθρό Φυσικώς Γλυκύ Οίνο Το Κελάρι του Ταπνού, του κτήματος Δύο Φίλοι, από τα παραδοσιακά λιαστά κρασιά της Σιάτιστας. Το Κελάρι του Ταπ(ει)νού εσοδείας 2008, ΠΓΕ Σιάτιστα, πρόσφατα βραβευμένο με το πέμπτο χρυσό μετάλλιο στον 15ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία από τους γλυκείς οίνους, προέρχεται από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο 70%, Μοσχόμαυρο 25% και περίπου 5% από τις τοπικές ποικιλίες Νεγρικιώτικο και Σκλήθρο. {{{ moto }}}

Ο τρύγος των σταφυλιών γίνεται τον Οκτώβριο, τα οποία στη συνέχεια απλώνονται στις λιάστρες για εναέρια αφυδάτωση δύο με τρεις μήνες, σε κλειστό αεριζόμενο χώρο και όχι στον ήλιο. Στη σοδειά του 2008 το 10% προέρχεται από παλιότερες σοδειές και συγκεκριμένα του 2001, του 1985 και του 1978 από βαρέλια που αναγεμίζονται με νεότερες σοδειές.

Χρώμα κεραμιδί, αρκετά λαμπερό, με πορτοκαλί ανταύγειες, μύτη ευχάριστη, με αρώματα από λουλούδια και ρόδι, αποξηραμένα φρούτα, όπως βύσσινο και κεράσι. Το στόμα είναι αρκετά γεμάτο, με κρεμώδη αίσθηση και ισορροπημένη οξύτητα, με μια ελαφριά νύξη βερνικιού και κόλλας, χαρακτηριστικό των λιαστών κρασιών. Η έντονη διάρκεια της επίγευσης συνοδεύει αρώματα μελιού, καρυδιού και πικρής σοκολάτας, χωρίς ο υψηλός αλκοολικός βαθμός (15% vol) να ενοχλεί. Απολαύστε το μόνο του ή, ακόμη καλύτερα, συνδυάστε το με καρυδόπιτα, γλυκά ταψιού και οπωσδήποτε με κρεμ καραμελέ.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.