«Εδώ ήταν η εξοχική κατοικία του Οθωνα» μας λέει ο Αλέξανδρος Συρόπουλος, ιδιοκτήτης τουOtto, ξεναγώντας μας στο ροζ κτίριο με τις φινετσάτες λεπτομέρειες και τον αριστοκρατικό αέρα που δεν του στερεί ωστόσο καθόλου την αίσθηση οικειότητας που αποπνέει. Μας φαίνεται περίεργο πως ένα κτίριο δύο μόλις λεπτά από το Σύνταγμα, στην οδό Καλαμιώτου, υπήρξε εξοχική κατοικία αλλά μιλάμε για σχεδόν δύο αιώνες πίσω αφού το 1834 η Αθήνα ανακηρύχθηκε από τον Οθωνα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Εκείνη την εποχή, τα πρώτα υπέροχα δείγματα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής εμφανίστηκαν στην πόλη σαν ιστορική συνέχεια των επιτευγμάτων της κλασικής αρχιτεκτονικής και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Τώρα, αυτό το κτίριο στην καρδιά της πόλης, μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονοalldayrestaurantbar, σ’ έναν καλαίσθητο χώρο στην πιο δημοφιλή συνοικία της πόλης, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Στον εσωτερικό χώρο κυριαρχεί το ροζ χρώμα, αγαπημένη απόχρωση των παλιών αρχοντικών. Η αρχιτεκτονική του νεοκλασικού κτιρίου και η εσωτερική διακόσμηση συνδυάζουν υλικά όπως ο μαύρος γρανίτης, το μάρμαρο, το μέταλλο στο χρώμα του χρυσού και του μπρούντζου, περίτεχνα γύψινα και λεπτομέρειες από βελούδινο μπροκάρ στα υφάσματα των επίπλων.
Η αίσθηση της «ελληνικότητας» βρίσκεται παντού. Ο Αλέξανδρος μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Χωριανοπούλου έχουν προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια: τις απλίκες στους τοίχους, τα χειροποίητα φωτιστικά, τα πορσελάνινα σερβίτσια που μεταμορφώθηκαν σε γλαστράκια. Το μενού που επιμελείται ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστόπουλος έχει ελληνική γεύση με ένα δημιουργικόtwist, και εκλεκτές ελληνικές πρώτες ύλες. Τα κοκτέιλς τουOttoείναι ένα κεφάλαιο από μόνα τους. Κάθε ένα από αυτά συνοδεύεται και από ένα αρχαίο ελληνικό μύθο και βασίζεται σε ένα παιχνίδι «αλχημείας» με βάση διαφορετικά υλικά και ελληνικά αποστάγματα. Αλλωστε η κεντρική φιλοσοφία τουOTTOείναι το «PlayfulDrinks&Cocktails», μια πρόσκληση σε ένα παιχνίδι γεύσεων και απόλαυσης.

Το μενού

Δοκιμάσαμε τη χορταστικά Πράσινη σαλάτα με καπνιστό κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού, τα πρωτότυπα Φύλλα παντζαριού και βαλεριάνας με μοσχαρίσια φιλετάκια, το Ψητό μαστιχωτό τυρί Μάνης με ρακόμελο, τους απολαυστικούς Λουκουμάδες από φρέσκια ντομάτα και φέτα Καλαβρύτων, το Γιουβέτσι με μαριναρισμένο κοτόπουλο, το ευφάνταστο Μουσακαδάκι γαρίδας με ψητό κολοκύθι και κρέμα θαλασσινών, το σωστά ψημένο Φιλέτο λαυράκι με τραγανή σαλάτα από παντζάρι, το καταπληκτικό Μοσχαράκι στη γάστρα με αρωματικό λάδι από δενδρολίβανο και πουρέ σελινόριζας, τις Κροκέτες μπακαλιάρου με κρέμα από φάβα Σαντορίνης, τις Σφαίρες σοκολάτας με ελαφριά κρέμα σοκολάτας και λουκούμι και θα ξανάρθουμε σύντομα γιατί μας άνοιξε η όρεξη για Χυλοπίτες Μετσόβου με μοσχαρίσια μάγουλα, Στριφτάρια με κεφτεδάκια από χωριάτικο κόκκορα και ξινομυζήθρα, Κατσικάκι Σκύρου σιγομαγειρεμένο με μαστίχα Χίου.
ΟTTORESTOBAR: Καλαμιώτου 16-18, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι. Τηλ: 210 3314676
facebook: ottorestobar, instagram: ottorestobarathens, trip advisor: Otto Athens, email: ottorestobarath@gmail.com