Πέντε βιβλία – πέντε συνταγές από την πολυσυλλεκτική κουζίνα της Θεσσαλονίκης. Τις συγκεντρώσαμε και τις παραθέτουμε αυτούσιες.

Τα χαψία, ένα είδος γαύρου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν για τους Πόντιους τα δηµοφιλέστερα ψάρια. Οσα δεν έτρωγαν φρέσκα τα πάστωναν. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε µε γαύρο ή µε σαρδέλα.{{{ moto }}}

Υλικά

  • ½ κιλό χαψία παστά
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι καλαµποκάλευρο
  • 1 κουταλιά µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισµα

Εκτελεση

Καθαρίζουµε και ξεπλένουµε τα χαψία να φύγει το αλάτι. Σε βαθύ µπολ χτυπάµε τα αυγά, το αλεύρι, τον µαϊντανό, το αλάτι και νερό όσο χρειάζεται για να φτιάξουµε έναν ρευστό χυλό. Κατόπιν ρίχνουµε τα χαψία και ανακατεύουµε ελαφρά. Σε τηγάνι καίµε λάδι και αδειάζουµε το µείγµα µε κουτάλα απλώνοντάς το οµοιόµορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Ψήνουµε καλά και από τις δύο πλευρές, ρίχνουµε λίγο πιπέρι και το σερβίρουµε ζεστό.